Home

Achtergrond 580 x bekeken 5 reacties

Risico in buitenlands beleid met PVV

Regeren met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders betekent een risico voor het nieuwe kabinet als het gaat om het buitenlands beleid. "Dat vraagt absoluut stuurmanskunst", zei VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte zaterdag op een partijraad van zijn partij in Gorinchem.

Hij antwoordde op vragen van oud-staatssecretaris Gijs de Vries, die de samenwerking met de PVV in het kabinet van VVD en CDA "heilloos" noemde. Hij verwees naar de uitspraak van Wilders dat de Turkse premier Erdogan een ,,total freak" is. De Vries vreest dat Wilders het kabinet met dergelijke uitspraken voor de voeten blijft lopen. "Hoe vaak zal de Nederlandse regering dit in het buitenland nog uit moeten leggen?"

Rutte antwoordde ook dat het de taak van de nieuwe regering zal zijn normale betrekkingen met Europese landen te onderhouden. De betrokkenheid van de PVV bij zijn kabinet hoeft op zich geen probleem te zijn. In Zwitserland zit een vergelijkbare partij zelfs in de regering, zei de VVD-leider.

Hij zei ook dat De Vries wel "erg veel stickers op de PVV plakt die niet kloppen". De Vries vindt de partij van Geert Wilders ondemocratisch omdat er geen inzicht bestaat in de financiering en alle macht bij één man ligt. Ook betichtte hij de PVV van vreemdelingenhaat. Hij snapt dan ook niet dat zijn partij met Wilders in zee gaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ED

  Waarschijnlijk snapt De Vries ook niet dat er uberhaubt meer dan 1 stem voor de PVV was met de laaste verkiezingen.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Vreemd Han dat jij een russische kant hebt. Daar hebben ze een andere manier om gevaren te bedwingen.Totale uitroeing desnoods. Of toch niet zo vreemd........

 • no-profile-image

  Bert

  Waar is het vertrouwen in de democratie van Nederland?

 • no-profile-image

  koetje

  Ik denk dat Wilders veel tammer in zijn uitspraken gaat worden nu hij dicht bij het vuur komt te zitten.Het maakt nogal verschil of je als ongeleid projectiel in de oppositie zit of niet.

 • no-profile-image

  Han

  Waarom tracht dhr. de Vries ons >angst< aan te praten? Alle tot nu toe gebezigde anti Wilders retoriek is gestoeld op angst voor het onbekende.
  Laten we wel zijn veel streng Islamtische landen verbieden het meenemen van de Bijbel of kinder foto's van je dochtertjes in zomerkledij in je koffer als je het land in wilt. Vraag ik me af , wie discrimineert en wie tracht de ander zijn Geloofs wil op te leggen? Toch doen we zaken met elkaar en ieder is blij, dus vanwaar die angst voor een handels embargo of erger. We hebben toch geen van allen bezwaar tegen handels sancties tegen Iran, omdat we bang zijn voor het onbekende wat misschien nooit gebeurd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.