Home

Achtergrond

Rijk Zwaan voor tweede keer aan kop Hillenraad 100

Rijk Zwaan is gisteren op het Hortigala voor de tweede achtereenvolgende keer uitgeroepen tot nummer 1 van de Hillenraad 100.

De Hillenraad 100 is een lijst van meest toonaangevende bedrijven in de glastuinbouw. Vorig jaar behaalde de veredelaar uit De Lier ook al de eerste positie in deze lijst.

Voor het samenstellen van de Hillenraad 100 beoordeelde een expertcomité onder leiding van voormalig staatssecretaris en minister Willem Vermeend de resultaten van topbedrijven uit de glastuinbouwsector, die in totaal 10.000 ondernemingen telt.

Geen concessies

Het expertcomité was lovend over de lijstaanvoerder: "Ook in deze lastige tijden doet dit inmiddels internationale concern geen concessies. Rijk Zwaan groeide zowel in omzet (plus 12 procent) als in omvang (plus 200 medewerkers en nieuwe vestigingen in Egypte en Mexico). Indrukwekkend is vooral de strakke wijze waarop die groei wordt geleid. Rijk Zwaan realiseert zich de waarde van de menselijke component en het strategische belang van de juiste cultuur (lees: professionaliteit en benadering)."

Op de tweede plaats in de Hillenraad 100 staat de Dutch Flower Group, gevolgd door FloraHolland en Univeg Benelux/Bocchi. Nummer 5 in de lijst is Fleura-Metz, op de zesde plek staat Haluco en op de zevende Royal Lemkes Group. De top tien bestaat verder uit Bunnik Plants, Enza Zaden en Coforta/The Greenery.

Transitie

Dit jaar stond het Hortigala in het teken van transitie. Op de avond was er aandacht voor de visies op de sector van Gerlinde Sylvis (Raad van Bestuur Rabobank Nederland), Maarten Tromp (Managing Director Maersk Line) en Willem Vermeend.

Directeur Martien Penning van Hillenraad: "De tuinbouw is duidelijk in transitie. Nog nooit gingen de ontwikkelingen zo snel, nog nooit waren de verschillen zo groot. Dat is kenmerkend voor deze nieuwe tijd. Deze sector transformeert in een hoog tempo van productiegedreven naar vraaggestuurd. De bedrijven die dit al succesvol toepassen, maken grote sprongen vooruit."

Of registreer je om te kunnen reageren.