Home

Achtergrond

Reddingsschacht Chileense mijnwerkers gereed

Reddingswerkers zijn klaar met het boren van de schacht die ze willen gebruiken voor het naar boven halen van de 33 mijnwerkers die in Chili al ruim twee maanden op 624 meter diepte onder de grond vastzitten.

Dat hebben de reddingswerkers vandaag laten weten. Kort na twee uur 's middags Nederlandse tijd is met het boren van de schacht de ruimte bereikt waar de mijnwerkers zitten. Toen het nieuws bekend werd, barstte een luid gejuich los.

De Chileense minister van Mijnbouw Laurence Golborne waarschuwde vrijdag dat het nog drie tot acht dagen kan duren voordat de kompels naar boven kunnen worden gehaald. Chileense functionarissen lieten weten dat eerst nog moet worden onderzocht of de schacht die zal worden gebruikt voor het redden van de mijnwerkers, een metalen bekisting moet krijgen. Die maatregel zou nodig kunnen zijn om te voorkomen dat de schacht instort.

De reddingswerkers gaan de kompels een voor een naar boven halen. De totale operatie zal vermoedelijk 24 tot 30 uur duren, maar kan uitlopen tot 48 uur.

Door het instorten van een mijngang, op 5 augustus, raakten de mijnwerkers geïsoleerd in de koper- en goudmijn San José in de Noord-Chileense provincie Atacama. Op 22 augustus werd ontdekt dat ze nog in leven waren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.