Home

Achtergrond 1 reactie

Rabobank ziet verdere stijging maisprijs

De maismarkt is ten opzichte van september onzekerder geworden, maar er lijkt ruimte voor een verdere stijging van de maisprijs.

Dat schrijven analisten van de Rabobank in een maandelijkse analyse. Veel hangt af van de schaarse oogstinformatie die doorsijpelt vanuit China.

Op 8 oktober schokte het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de markt door de verwachte maisopbrengsten per hectare in de VS plots fors te verlagen. De Rabobank acht de kans dat de USDA de opbrengstverwachtingen verder naar beneden bijstelt reëel.

Hoewel de bank dus vasthoudt aan blijvend hoge prijzen met een goede kans op stijging, is de markt volgens de bank fragiel. De prijzen zijn dusdanig hoog dat met name in het voersegment naarstig wordt gezocht naar alternatieven. Canadese voertarwe geldt daar als een serieuze concurrent.

De veevoermarkt is afhankelijk van marges die worden gemaakt door vleesbedrijven. Grote vleesbedrijven in Brazilië, de EU, Australië en Canada zien hun kansen op de wereldmarkt slinken naarmate de Amerikaanse dollar goedkoper wordt. Daarmee wordt namelijk import uit andere landen voor Amerikaanse afnemers relatief duurder.

De maismarkt is ook sterk afhankelijk van China, waar begin oktober naar verluid 72 procent van de oogst was binnengehaald. Volgens de USDA stevent het Aziatische land af op een oogst van 166 miljoen ton in het seizoen 2010/2011. Het private marktbureau JC Intelligence denkt echter dat China slechts 153 miljoen ton zal oogsten.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw is China een dusdanig invloedrijke factor geworden, dat een mindere of mislukte oogst voor een groot deel de markt bepaald. Teken aan de wand zijn wellicht de historisch hoge termijncontracten in China zelf.

Voor tarwe behoudt de coöperatieve bank een neutraal standpunt. Omdat de EU veel graan exporteert daalt de voorraad wel snel, met meer kansen op beweeglijke prijzen in het seizoen 2010/2011.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gerrie Graanteler

    Beweeglijke prijs van de tarwe?
    Hogere prijs zal de Rabo bedoelen zeker.
    Overigens wil ik zeggen:,,Schoenmaker blijf bij je leest".Bemoei je alleen met die zaken waarvan je verstand behoort te hebben en laat uitspraken over de markt aan deskundigen over.

Of registreer je om te kunnen reageren.