Home

Achtergrond 1 reactie

Rabobank voorziet stijgende suikerprijzen

Door productieproblemen in Brazilië, Rusland, China en Pakistan zal de suikermarkt het grootste deel van de komende 18 maanden krap blijven.

Dat schrijft analist Andy Duff van de Rabobank in een analyse. Of op de wereldmarkt in het seizoen 2010/2011 nog een surplus aan suiker zal zijn, zoals de bank eerder nog verwachtte, is volgens Duff nu twijfelachtig.

Suikerprijzen noteren wereldwijd de laatste weken steeds hoger. Op de Londense ICE werd voor het maart 2011 contract al meermalen de magische grens van 20 euro (30 dollar) per pond bereikt. Voor witte suiker is de koers van begin oktober tot nu gestegen van 592 dollar per ton tot meer dan 730 dollar per ton. De ICE geldt als de internationale maatstaf.

Dat suiker weleens blijvend duur kan blijven, met mogelijk exportmogelijkheden voor de EU tot gevolg, blijkt ook uit noteringen voor 2012. Op de termijnmarkt in New York tikten contracten voor maart 2012 al vergelijkbaar hoge niveaus aan met die voor 2011. Volgens Duff speelt de val van de Amerikaanse dollar een sleutelrol.

Wanneer de dollar minder waard wordt, neemt de vraag uit niet-dollarlanden toe.

Eén reactie

  • no-profile-image

    pietje

    Rabobank, het zijn niet alleen de productieproblemen, maar vooral ook het feit dat suiker gelijk is aan bio ethanol en olie, die zeer waarde vast zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.