Home

Achtergrond 1 reactie

Rabobank: suikerprijs blijft nog lang hoog

Door productieproblemen in Brazilië, Rusland, China en Pakistan zal de suikermarkt het grootste deel van de komende achttien maanden krap blijven.

Dat schrijft analist Andy Duff van de Rabobank in een analyse. Of in het seizoen 2010/2011 nog een surplus aan suiker op de wereldmarkt zal zijn, zoals de bank eerder nog verwachtte, is volgens Duff nu twijfelachtig.

Suikerprijzen noteren de laatste weken wereldwijd steeds hoger. Op de Londense beurs werd voor het contract maart 2011 al meermalen de magische grens van ruim 20 euro (30 dollar) per pond bereikt. Voor witsuiker is de koers van begin oktober tot nu gestegen van 592 dollar per ton tot meer dan 730 dollar per ton. De londense notering geldt als de internationale maatstaf.

Dat suiker weleens blijvend duur kan blijven, met mogelijk exportmogelijkheden voor de EU tot gevolg, blijkt ook uit noteringen voor 2012. Op de termijnmarkt in New York tikten contracten voor maart 2012 al vergelijkbaar hoge niveaus aan met die voor 2011. Volgens Duff speelt de val van de Amerikaanse dollar een sleutelrol. Wanneer de dollar minder waard wordt, neemt de vraag uit niet-dollarlanden normaliter toe.

Eén reactie

  • no-profile-image

    prof

    Ik heb het al vaker gezegd. Suiker is gelijk aan bio ethanol ofwel in boeren taal gelijk aan diesel olie. Deze blijven allebei zeker weten super duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.