Home

Achtergrond

Rabo: maisprijzen blijven stijgen

De maisprijzen blijven de komende weken stijgen.

Dat komt omdat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de verwachte maisproductie fors heeft verlaagd ten opzichte van de oogstprognose van 10 september. Bovendien verbruikt de wereld meer mais dan gedacht. Daardoor krimpen de wereldwijde maisvoorraden dit seizoen naar 16 procent van het verbruik, de laagste stocks-to-use-ratio sinds 2006. In Amerika zakt de stocks-to-use-ratio naar het laagte niveau sinds 1995.

Dat stellen analisten van de Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport over de jongste USDA-oogstprognose die vrijdag is verschenen. Afgelopen vrijdag stegen de maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago met de grootst mogelijke dagelijkse stijging die het beursreglement toestaat. Ook op de termijnmarkt in Parijs en Londen stegen de maisnoteringen na de USDA-publicatie. De tarweprijzen stegen mee met de maisprijs.

Volgens de Rabo-analisten heeft het USDA de markt verrast met de laatst prognose. "De maisproductie komt zelfs nog lager uit dan de laagste inschatting van analisten. Dat geldt ook voor de maisvoorraad in de VS."

Het USDA schat dat de VS 321,7 miljoen ton mais oogst. Dat is 12,6 miljoen ton minder dan in de vorige prognose van 10 september. Voor Argentinië is de maisoogst met 4 miljoen ton verhoogd naar 25 miljoen ton mais. Al met al produceert de wereld dit seizoen 819,7 miljoen ton mais, terwijl het verbruik uitkomt op 835,4 miljoen ton. Daardoor krimpen de voorraden naar 132,4 miljoen ton.

Ook bij tarwe schat het USDA de wereldproductie lager in op 641,4 miljoen ton. Daardoor krimpt de eindvoorraad naar 174,7 miljoen ton. Dat is bijna 22 miljoen ton minder dan eind vorig seizoen 2009/2010, maar meer dan alle jaren daarvoor.

Door de wijzigingen bij mais en tarwe komt het USDA ook op een lagere oogstraming voor alle graan. Die komt in 2010/2011 op 2.183 miljoen ton, inclusief rijst. Het verbruik schat het USDA op 2.240 miljoen ton. De wereldwijde graanvoorraad krimpt daardoor naar 432,3 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.