Home

Achtergrond 142 x bekeken

Raad akkoord met lening Dierenpark Emmen

De gemeenteraad van Emmen is donderdagavond akkoord gegaan met een renteloze lening van 1,4 miljoen euro aan Dierenpark Emmen.

Aan het besluit zitten strenge voorwaarden. Er moet voor 1 december een saneringsplan liggen, dat voorziet in fors lagere personeelskosten. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Directie en vakbonden moeten het binnen vier weken eens worden over de te nemen maatregelen, zei verantwoordelijk wethouder Jan Kuper (CDA). Zo niet, dan komt de lening op losse schroeven te staan.

Zonder de lening van de gemeente Emmen dreigt een faillissement. Een ruime meerderheid van de raad besloot akkoord te gaan met de lening wegens het grote belang van het dierenpark voor de regio.

Dierenpark Emmen, dat jarenlang tot de meest innovatieve van Europa behoorde, is diep in de rode cijfers terechtgekomen door oplopende kosten en tegenvallende bezoekersaantallen.

Een extern onderzoeksbureau oordeelde dat de organisatie van het dierenpark veel te groot en log is geworden. Er is te weinig reclame gemaakt, een van de oorzaken waardoor de bezoekersaantallen elk jaar verder terugliepen.

In 1993 noteerde het park nog 1,7 miljoen bezoekers, in 2007 was dat teruggelopen tot 1,1 miljoen. Dit jaar verwacht het park dat de teller op 700.000 blijft steken.

Volgens de onderzoekers moet het park onder meer 30 procent bezuinigen op de personeelskosten om weer een gezonde organisatie te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.