Home

Achtergrond 260 x bekeken 19 reacties

PvdA wil actieplan tegen stalbranden

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat het kabinet snel met een actieplan komt om het aantal branden in veestallen tegen te gaan.

Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat in de afgelopen vijf jaar ruim 737.000 dieren zijn omgekomen door 736 branden in stallen.

De PvdA vindt dit ”schokkende cijfers”. De oppositiepartij heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) daarom maandag in schriftelijke vragen opgeroepen maatregelen te nemen die de stallen brandveiliger maken.

Uit het onderzoek van de Dierenbescherming en LTO Nederland blijkt dat de oorzaak van de branden vaak een ondeugdelijke elektrische installatie is. Zondag nog kwamen 45.000 kippen om het leven door een brand in Dreumel (Gelderland).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Schokkende cijfers zijn het verbrande m2 wereldoppervlak in Spanje, Australie en Rusland. Schokkend is dat we de boeren dwingen mee te gaan in de industrialisering. Een beetje hypocriet om die sector nu een tik op hun neus te geven (door schaalvergroting komen bij een brand veel dieren om). Dan moeten we de hele industrie aanpakken, en het gebruik van alle grondstoffen verdisconteren in economische groei. Maar nee, het geblaat tegen de veehouderij komt hjuist uit de linkse hoek, die willen tenslotte alleen op een houtje bijten (of soja)

 • no-profile-image

  gert

  Ook tegen geweld tegen moskeeen,de PvdA is echt weer in de oppositie

 • no-profile-image

  Louisa

  De oorzaken van die branden vraag jij, wel dat staat toch duidelijk in dat bericht wat aangeeft wat er uit die onderzoeksrapporten zijn gekomen: "vaak een ondeugdelijke elektrische installatie."
  Maar feitelijk wisten we dit al jaren en wisten we dit al voor die onderzoeken er waren van LTO en DB : al jaren geleden las ik dat de oorzaken van de brand veelal lag in de ventilatoren die verouderd waren of ondeugdelijk geinstalleerd. Hoe dan ook, er mag zo niet met levens worden omgegaan. Tis moreel verwerpelijk om dieren willens en wetens aan brandrisico's bloot te stellen in die loodsen van de bio-industrie.

 • no-profile-image

  Patrick

  Oftewel, niet afschuiven op de "bio-industrie", maar het probleem bij de kern aanpakken. Installatie bedrijven controleren en bij nalatigheid de verantwoordelijke persoon aanpakken. En niet de hele intensieve veehouderij op een hoopje vegen en je gal er op uit spuigen!!!

 • no-profile-image

  Hans

  Dat aktieplan bestaat al.... ALS ER BRAND IS BELLEN WE DE BRANDWEER!!

 • no-profile-image

  Louisa

  Eindelijk!!! Hoera eindelijk ook in de politiek aandacht voor die brandonveilige loodsen van de bio-industrie. Doe ook mee aan de actie van Wakker Dier: http://www.wakkerdier.nl/machtigings-formulier/?c=actiebrandalarm
  _____________________________________ .. meer info over branden in de bio-industrie ook hier
  www.bio-industrie.startpagina.nl
  ______________ ... Geef aandacht en hulp aan die weerloze dieren die ook pijn kunnen voelen en angst kunnen hebben!

 • no-profile-image

  Karin

  Waar staat dat de PvdA de schuld legt bij de boeren of bij de al dan niet intensieve veehouderij?
  Het lijkt mij in het belang van de boeren dat er een dergelijk actieplan komt. Welke veehouder wil brand in zijn stal?
  Ik vind het een prima voorstel.

 • no-profile-image

  ??

  @Spotvogel,

  En hoe lang reageerd een links/midden kabinet al? Dit is het eerst centrum"rechts" kabinet sinds tijden, dus de schuld moet inderdaad dus naar links!

 • no-profile-image

  Hans

  Moet je kijken wat er met de kippen gebeurt als je er een sprinkler instalatie inhangt

 • no-profile-image

  Hans

  indd ??.?? mijn vader kreeg van Den Uil (PVDA) subsidie als hij stopte met zijn bedrijf, en ik kreeg subsidie in die zelfde tijd als ik een nieuwe loopstal te bouwen!

 • no-profile-image

  Hans

  Geverink, je hebt gelijk. Maar in Nederland hebben we al een artikel in de Wet Milieu beheer waarin staat dat de elektrische installatie moet voldoen aan een NEN norm (ik weet niet welke,maar dat doet er ook niet toe) dit moet jaarlijks door een erkent persoon worden gedaan. Bij iedere milieucontrole wordt dit gecontroleerd. Dat zal dus ook bij de stallen geweest zijn die in de brand zijn gevlogen. Want bijna iedere boer wordt iedere 3 jaar gecontroleerd. en de IPPC bedrijven ieder jaar! de boeren die dus door brand getroffen zijn valt dus eigenlijk niets te verwijten!

 • no-profile-image

  Everhard

  He spotvogel, laten we niet populistisch gaan doen he. We kunnen beter met feiten komen. Je had er al een fiks aantal en nu verpruts je de boel weer. Je was net op dreef, maar we beginnen gewoon weer opnieuw. Graag weer jouw input, anders komen we er niet uit.

 • no-profile-image

  gert

  ook tegen schoolbranden

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Wat zijn de oorzaken van die branden?? Misschien monteurs die lid zijn van de pvdof pvda?? Er worden ook nertsen losgelaten voor hun doel, dus van een brandje krijgen die lui het ook niet koud of warm!! Door de verplichte milieu investeringen hebben we grotere stallen gekregen met nog meer electronica en gevaarlijkere situaties (denk aan de opslag van zwavelzuur!!!) door o.a. de luchtwassers! Veiligheid en diergezondheid en milieuinvesteringen geven zeker geen betere brandveiligheid.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ach Karin, het is steeds weer hetzelfde liedje. Bij alles wat er misloopt in het agri-circuit krijgt altijd "LINKS" (bedoeld wordt: progressieve en nadenkende mensen die al tientallen jaren waarschuwen voor alles wat er nu dagelijks misgaat) de schuld. Er loopt op ons platteland (naast een meerderheid aan keurige boeren), nou eenmaal een aantal rompen op klompen rond die voor geen enkele rede vatbaar zijn. Inderdaad Louisa, er staat duidelijk in het bericht dat de oorzaak vaak aan ondeugdelijke elektrische installaties ligt. Maar dat willen bepaalde kopkleppers gewoon niet lezen. Het is makkelijker om ongenuanceerd en lasterlijk de kritische en bewust levende medemens de schuld te geven. En om nette mensen op één hoop te vegen met autonoom vuilnis dat eigenrichting pleegt. Maar in wezen zijn dergelijke lui zélf geen haar beter!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Gaan we boeren uitschelden en kopklepper noemen omdat bij een colega de stal afbrandt? Daar bereiken we niks mee. Eerder al heb ik aangegeven dat het een goed idee zou zijn dat de verzekeringen, de boeren en hun belangenbehartigers, de vakbladen, de brandweer en een stel vakmensen in de aanleg en onderhoud van electrische installaties de koppen bij elkaar zouden moeten steken. Met elkaar moet het mogelijk zijn om een eenvoudige checklist te maken waarmee een boer zelf zijn electrische installaties na kan lopen. Er is niks mis mee dat er een cd wordt uitgebracht met brandonveilige praktijk situaties en hoe je bv kunt herkennen wanneer ventilatoren nieuwe lagers nodig hebben etc etc. Het openen van controls, schakelkasten of lampen om te kijken of ze nog water stof en gasdicht zijn kan iedereen zelf. Dat de wil er niet is om aan brandpreventie te doen vind ik lariekoek. Sommige mensen kunnen weinig (A-technisch) en weten te weinig om een brandrisico te herkennen. Ik denk dat just daaraan heel veel gedaan kan worden door te zorgen dat elke boer in ieder geval een zekere basiskennis heeft.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hoe dan ook, Wacht niet tot de politiek komt met iets onwerkbaars dat kapitalen kost en de plank misslaat. Daar schiet niemand iets mee op. Toen hier de techno rep van de verzekering door de stallen liep met zijn infrarood thermometer keek ik over de schouder mee. Overal werd gemeten om te kijken of er onderdelen in stoppenkasten, lampen, ventilatoren etc afwijkende temperaturen vertoonden. Ik vroeg hoe warm een ventilator maximaal mag draaien. 100 graden C was het antwoord. De warmste ventilator die we in mijn stal tegen kwamen was 45 graden C. Als een ventilator 100 graden is zit je dus eigenlijk al tegen een probleem aan. Bij mijn multifans zijn bijna altijd versleten lagers de boosdoener. Drie kwartier werk en twintig dollar voor twee lagers en hij draaid weer als nieuw. Je moet maar net weten dat je je hand op een ventilatormotor moet kunnen leggen zonder dat het oncomfortabel heet aanvoeld. Met dat soort eenvoudige info kan kan een boer wel meteen aan de slag.

 • no-profile-image

  burger

  Ja Hans, en dan is het te laat voor de dieren.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Geverink ik scheld helemaal niemand uit. Het enige wat ik schrijf is dat 'rompen op klompen' en 'kopkleppers' in hun blinde haat tegen 'links' beschuldigingen uitkramen die kant noch wal raken en die ieder grein aan fatsoen missen. Ik ben ervan overtuigd dat geen enkele veehouder er direct schuldig aan is als zijn stallen afbranden. Dat ligt kennelijk vaak aan ondeugdelijke elektro-installaties. Maar het ronduit beschuldigen van brandstichting door mensen die zich kritisch over de bio-industrie uitspreken is iets wat in dit en andere stallenbrand-fora helaas schering en inslag is. En dat gaat heel wat ezelsbruggetjes te vér!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.