Home

Achtergrond 326 x bekeken 5 reacties

PvdA stelt vragen over Duitse megastal

De Kamerleden Lutz Jacobi en Tjeerd van Dekken (beiden PvdA) willen uitleg van het kabinet over de bouw van stallen voor 350.000 kuikens in het Duitse gehucht Hahnentange, net over de grens bij Ter Apel.

De Duitse overheid zou een vergunning hebben afgegeven voor de bouw van de stallen, zonder Nederland daarin te kennen. Daarbij zou geen onderzoek zijn gedaan naar grensoverschrijdende milieu-effecten. ”Onbegrijpelijk”, vindt Jacobi en wil opheldering van de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretarissen van milieu en landbouw. Saillant detail: landbouwstaatssecretaris Henk Bleker woont in Wollinghuizen, net als Ter Apel gelegen in de gemeente Vlagtwedde.
Eerder stelde de PvdA-Statenfractie al vragen over de voorgenomen bouw, alsmede over het plaatsen van windturbines in hetzelfde gebied.
Ook de Duitse boerenorganisatie Arbeitsgemeinschaft Bäuerlicher Landwirtschaft (ABL) komt in actie tegen de bouw van nieuwe megastallen. De organisatie wil dat deze stallen beter tegen brand worden beveiligd. De ABL  wijst daarbij naar de regionale overheid van Emsland, dat grenst aan Groningen en Drenthe. Deze heeft de vergunningverlening voor nieuwe megastallen opgeschort in afwachting van aanpassingen door stallenbouwers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabant

  Kletskoek beste Pete, bij een vergunningverlening van een IPPC bedrijf is men verplicht grensoverschrijdenden milieueffecten te melden aan buurlanden.

  En trouwens voedsel moet niet te goedkoop zijn want dan wordt er niks aan verdiend.

 • no-profile-image

  gerrie

  Is gemeld, maar de gemeente is het kwijt geraakt in de digitale rompslomp. Wat een kletskoek toch allemaal. Boerderij ziet er keurig netjes uit en er is totaal geen overlast.

 • no-profile-image

  brabant

  Wat let je Derk, maar de IPPC geldt voor heel de EU dus dan moet je toch iets verder fietsen. Wellicht wonen er in die hoek alleen nederlanders en geen duitsers, anders hadden deze natuurlijk ook geklaagd.

 • no-profile-image

  derk

  de duitse economie draait veel beter om dat men daar minder zeurt,
  ik wou dat ik een duitse boer was.
  die linkse klagers, ik wordt er doodziek van

 • no-profile-image

  pete

  In Duitsland hebben ze nog iets besef van realiteit en wat kan en wat nodig is om voedsel goedkoop te houden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.