Home

Achtergrond 169 x bekeken

PvdA: onderzoek naar ontwikkelingssamenwerking

De PvdA wil een parlementair onderzoek naar het beleid rond ontwikkelingssamenwerking in Nederland.

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen zei dat dinsdag tijdens het debat over de regeringsverklaring. Hij zei te zien dat het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking onder druk staat en dat er behoefte is aan een goede discussie op basis van feiten en ervaringen uit het verleden.

Het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) zou volgens Cohen een belangrijke rol moeten spelen in het parlementair onderzoek. Daarin werd gepleit voor een aanpak waarin zelfredzaamheid van arme landen meer centraal staat, in plaats van rechtstreekse financiële hulp.

Cohen betoogde dat het nieuwe kabinet op een aantal terreinen met de rug naar de toekomst staat. "Rutte remt de vooruitgang. Het is naar binnen gekeerd en zet een hek om het land, zonder veel woorden vuil te maken aan de vraag hoe Nederland zich ontwikkelt in internationale context.''

Op twee terreinen deed de PvdA-leider voorstellen "die het land van de rem kunnen halen''. Het gaat om een participatieplan om de arbeidsmarkt te verbeteren en een nationaal woonakkoord om de huizenmarkt vlot te trekken.

Cohen zei dat zijn partij zich hoogst ongemakkelijk voelt bij de kabinetsvoorstellen voor strengere regels rond migratie en integratie. "Wij zijn het fundamenteel oneens met het maken van onderscheid tussen mensen op basis van religie, kleding, geaardheid of geslacht. Wij verafschuwen iedere beweging die groepen mensen tot zondebok maakt vanwege extremisme of overlast van een aantal van die groep.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.