Home

Achtergrond 5 reacties

'Productschap kan taken DR goedkoper uitvoeren'

Een hele reeks taken van de Dienst Regelingen (DR), waaronder mogelijk ook de perceelregistratie, wordt overgedragen aan een gezamenlijk uitvoeringsorgaan van de productschappen.

Dit is het onderwerp dat onder leiding van consultant Peter Giezeman wordt besproken door een gezamenlijke werkgroep van het ministerie van LNV en vier productschappen. DR zelf is er niet bij betrokken. Met de overdracht van taken kan invulling worden gegeven aan een forse bezuiniging op het ambtenarenapparaat, kan fors op kosten worden gespaard en kan het werk ook efficiënter worden gedaan.

Uit berekening van de directie financiële zaken van het ministerie van LNV is gebleken dat DR zijn werk vele malen duurder doet dan de uitvoeringsorganen van de schappen, onder meer omdat de laatste dichter bij de praktijk staan en meer voor de zaak gaan. Het overleg over de overdracht van taken is eigenlijk uit nood ontstaan, zo vertellen zegslieden bij de schappen. De medebewindsafdelingen van onder meer het Productschap Akkerbouw en Tuinbouw dreigden hun kritische massa te verliezen en hun werk niet meer efficiënt genoeg te kunnen doen. De optie was om of deze afdelingen op te heffen en taken over te dragen naar DR, of de schappen juist meer werk te geven. De eerste optie bleek het duurst en ook ongewenst, omdat de overheid juist moet krimpen.

Giezeman moet in november zijn eindverslag presenteren. Volgens de voorlopige inventarisatie komen vijf schappen in beeld voor extra taken, maar alleen als ze de uitvoeringsorganen bundelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  DR, per gisteren opheffen die dienst

 • no-profile-image

  Demeter

  Vroeger ging mij vader naar het cafe voor de meitelling bij ambtenaren van Laser. Tegenwoordig doet mijn accountant het tegen betaling. Straks krijgen we als we voor het tuchtgerecht van het produktschap moeten ook nog even een rekening voor gemaakte uren...

 • no-profile-image

  melkveehouder Twente

  Na opheffing LNV nu dus mischien ook opheffing DR.De DR krijgt de perceelregistratie nu al bijna niet op orde evenals de uitbetaling dus als we nu dit ook nog gaan overdragen weten we de uitkomst al.Een grote puinzooi waarna opnieuw inschakelen meer mensen en waar halen we dan het tekort weg natuurlijk bij de boeren.Het is toch van de zotte dat na alle problemen bij DR nu ineens alles goedkoper en beter kan

 • no-profile-image

  Wim

  Straks moeten we dat wangedrocht dat perceelsregistratie heet ook nog eens zelf gaan betalen!

 • no-profile-image

  gert

  De perceelsregistratie is juist bedacht om die ambtenaren aan het werk te houden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.