Home

Achtergrond 23 reacties

'Productieregeling voor zuivelbedrijven in 2015'

Zuivelbedrijven kunnen per eind maart 2015 niet meer om een bedrijfsgewijze productieregeling heen.

Dat zei directeur-generaal landbouw van de Europese commissie Lars Hoelgaard op de jaarvergadering van de Duitse zuivelindustrie. "Het kan niet zo zijn, dat elke boer zoveel melk kan produceren als hij wil," zei hij. "De verwerkers zullen de leverantievolumes contractmatig vast moeten leggen", aldus de hoge ambtenaar, die daarbij onder meer denkt aan de mogelijkheid van een tweeprijzensysteem. Daarbij komen er aparte prijzen voor 'quotummelk' en voor 'surplusmelk', ofwel A- en B-melk, zoals ze in de wandelgangen worden genoemd.

Hij ventileerde die visie op de jaarvergadering van de Duitse zuivelfederatie Milchindustrie-Verband (MIV) in Bremen. Hoelgaard noemde het verder 'pervers' dat de veehouders op prijsdalingen hebben gereageerd met een verhoging van de productie. Tevens constateerde hij dat de consument niet van de prijsdalingen heeft geprofiteerd. "Het geld is bij de verwerkers blijven hangen, niet bij de handel."

Topman Cees 't Hart van FrieslandCampina legde de nieuwe strategie van zijn bedrijf uit aan de Duitse collega's. FrieslandCampina wil met route 2020 verder groeien en betere marges maken. 't Hart wees daarbij op een aantal vreemde situaties in de zuivelsector, zoals het gegeven dat magere zuivel nog steeds goedkoper is dan volvette zuivelproducten. Dit terwijl magere zuivel gezien de nadruk op gezondheid en de campagnes tegen overgewicht bij burgers, juist duurder zou moeten worden dan volle zuivel. Hier moet volgens hem dus een marketingslag worden gemaakt.

Bij de discussie over de groeistrategie maakte 't Hart duidelijk dat FrieslandCampina niet alleen organisch wil groeien, maar ook denkt aan overnames van bedrijven. Daarvoor zijn voldoende mogelijkheden, zei de topman van het zuivelconcern. De oorlogskas van FrieslandCampina is volgens hem goed gevuld. De reserves zijn weer aangevuld en ook anderszins is genoeg geld in kas.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  prof

  Dit getuigt voor de zoveelste keer dat de grote bedrijven willen groeien. Hier is op zich niks mis mee. Maar de grote bedrijven duwen willens en wetens de kleine de afgrond in en hopen zo met enkele grote over te blijven.

 • no-profile-image

  a hamstra

  Ze zeggen het zelf de schoften de oorlogskas is goed gevuld, ''''''''' met geld van de boeren. lang leve , de multinationals, lang leve ..L.TO/Z.L.T.O
  en zijn fabrieken.

 • no-profile-image

  veehouder

  Campina belooft al 25 jaar een betere melkprijs door overnames het word tijd dat dit is waar gemaakt word.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Als er genoeg geld in kas is weet ik als lid hiervoor wel een bestemming!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als directeur van een coöperatieve melkfabriek meer dan 1 miljoen euro verdienen, dat is pas pervers.
  Dat boeren meer gaan melken als de prijs laag is een keihard gevecht om te overleven

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Als er A en B prijzen komen, zal de A prijs ongetwijfeld omlaag gaan als er te veel B-melk wordt aangeboden!!!... Laat ons a.u.b. geen illussie's maken!!!!!..... Bovendien blijft de vraag willen alle EU-leden hieraan meedoen???...

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het zijn niet de producenten die angst voor de vrije markt hebben, maar de politiek. De politiek wil hoe dan ook macht blijven uitoefenen. Dan praat je dus ook niet over vrije handel.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik dacht toch echt dat het om vrije wereldhandel ging.

 • no-profile-image

  Realist

  Is de melkprijs hoog genoeg? Ik denk van niet, kijk naar het geivesteerde vermogen en rendement. Dan zul je zien dat er over 25 jaar dit weinig melkveehouders over leven. Er staat dan geen opvolger op je te wachten. Het machts spel wat er gaande is, gaat over de ruggen van de melkveehouder. Als ik lees dat FC op oorlogsterkte is om bedrijven over tenemen, ziet het er bedroeft uit. De kas is daarvoor goed gevuld zeggen ze! Ze betalen zeker niet de hoogste melkprijs uit, zoals er beweerd wordt. Ze lopen de uitbetalingsprijs na van anderen. Dit is gewoon tactiek om de macht over de boer te behouden. Zo kunnen ze de prijs laag houden. Door dat boeren in opstand komen begint het wat te veranderen. FC en LTO proberen het tegen te houden. Mensen wordt is wakker voor dat het helemaal te laat is. De tuinders en varkenshouders zijn er ook druk mee bezig om meer macht naar zich toe te trekken om een redelijke opbrengstprijs te krijgen.

 • no-profile-image

  willem

  Friesland Campina betaald bijna het meest uit als melkgeld onder de leden, en nog word er geklaagd, veelal zijn het de leveranciers naar andere zuivelondernemingen de klagen ofdiegen die het water aan de lippen staan door torenhoge schulden.

 • no-profile-image

  freek

  wat die duitsers doen moeten hun weten.
  `t Hart moet zijn kop houden en zijn eigen coop eerst in orde voordat hij andere begint te vertellen wat ze moeten doen magere melk duurder maken wat een sul laat dat hele FC lekker omvallen en begin opnieuw is beste Cees ooit eens boer geweest of aangenomen omdat hij zogoed had gedaan voor een ander consurn. 1 prijs voor iedereen met een voorschot prijs en aan het eind van het jaar een winst uikering en dan al die duitsers die aankloppen met die bakken geld omdat ze een betere deal krijgen in NL direct wegsturen

 • no-profile-image

  prof

  Gewone boeren let op. De grote boeren hebben grote nieuwe stallen gebouwd en willen goedkoop quotum en zo veel mogelijk melken en de gewone boeren van de markt afduwen. Nog altijd is LES 1: Hoe groter het aanbod hoe lager de prijs. Conclusie geen verdere quotum uitbreiding.

 • no-profile-image

  H.G

  't Hart zegt het zelf: de overname kas is goed gevuld. Wat een stelletje slapers is die ledenraad van RFC. En dan het voorstel voor de wijziging van de prijssystematiek: 0,44% erbij! Tel uit je winst!Voor een gemiddelde boer is dat ongeveer 800-900 euro op jaarbasis!!! En dan schrijft iemand er een goede ledenblog over op de ledensite en dan reageren die boeren weer niet! En een RFC die 2 jaar na de fusie alweer wil groeien van ons geld? Weten we meteen waarom ze ons op dat houtje willen laten blijven bijten!

 • no-profile-image

  henk

  Haha , weer een paar boeren welke geen strategen zijn. Een idioot gebaar om met lage prijzen meer te melken. En dan de Europese Commissie die zooi maar opkopen en opslaan? En als de prijzen wat aantrekken de markt er weer mee vervuilen? Of voor een prikkie naar buiten de EU? Ik ben boer, geen ontwikkelingshulpje.

 • no-profile-image

  in canada kan de zuivelindustrie ook rendabel

  een jaar na de schandalige lage boerderijmelkprijzen ;is de overname oorlogkas van cmpina tot de nok gevuld.
  dat is dus niet uitbetaald geld van 2009.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat Piet. Maar als ik zie dat men momenteel in Amerika meer voor een liter melk uitbetaald krijgt, dan vraag ik me af waar de winst zit met productieregulering. Of het zou al moeten zijn dat men de melkveehouders buiten de EU wil plezieren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Kritische lezer, het zit een beetje anders!!!... Alleen de Duitse en Franse politici willen hun achterban tevreden stellen door marktregulering!!!... De rest is voor de vrije markt!!!... Waarom? ; omdat het de meest voordelige oplossing is voor de politiek!!!... Mocht u, Kritische Lezer, er anders over denken zie ik graag uw argumenten tegemoet!!!...

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Op zich heb je daar wel gelijk in Piet, dat de politiek niets liever wil dan zo goedkoop mogelijk. Kijk maar naar de discussie in eigen land waar (voormalig) LNV niets liever doet dan alle landbouwgelden afschaffen. Dit noemen ze dan vrije wereldhandel. Daar staat echter wel tegenover dat ze op allerlei andere manieren proberen de boel te reguleren. Vooral het 'milieu' leent zich hier goed voor. Het milieu is inmiddels een middel en geen doel.

 • no-profile-image

  achterhooker

  Juist gelderlander en ceesie zelf heeft het meest geprofiteerd van de lage melkprijs.(1.1 miljoen)
  En nu gaat hi in europa de grote jongen uithangen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat is toch gek; eind negentiger jaren werd gezegd dat een A en B systeem in het kader van afspraken binnen de WTO verboden was. En nou zou het kunnen of mogen terwijl we als Europa nog meer afhankelijk zijn geworden van de export en opkomende economiën buiten Europa? En ten tweede vraag ik me af op welke zuivelverwerkers hij doelt, nu het Europees quotum helemaal niet vol komt. Is het toevallig dat dit soort uitspraken worden gedaan in een van de grotere landen binnen de EU waar de stakingsbereidheid groot is? Ik denk het niet, zo hou je ze rustig tot de afschaffing. In ieder geval is dit goed nieuws voor de bedrijfbeëindigers en de banken, door dit soort suggestieve uitspraken houden ze de quotumprijs / ' roerend bedrijfsvermogen' in de benen tot 2015.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Melkveehouder,. waarschijnlijk hebben veel melkproducenten angst voor de vrije markt. Anderzijds willen velen een hoge prijs voor de melk en een gereguleerde markt, maar dan moet er ingeleverd worden. Nou ja dat moet de buurman dan maar doen!!!...(of het buurland) Zelfs in NL is er geen éénheid van mening!!!... Hoe moet dat dan in EU-verband???. Daarom denk ik ook dat de melkproducenten buiten de EU met groot genoegen de onenigheid binnen de EU waarnemen!!!...

 • no-profile-image

  john

  bij a/b melk leidt meer melken niet tot een lagere kostprijs. Als bij een groot melkoverschot de b melkprijs is gedaald tot 5 cent Zou ik er niet aan moeten denken om nog meer melk van 5 cent te gaan produceren. Ik zou er wel aan denken om die oude melkkoe die al ver in de lactatie zit een eenmalige reis te geven om zo mijn hoeveelheid 5 cent melk te berperken. Anderzijds als de b melk boven de 25 cent komt zou ik er juist aan denken om de oude melkkoe nog wat langer door te melken.. Door het A - B systeem spelen we als producenten beter in op de marktvraag. Bij tegenvallende vraag zal er eerder teruggeschakeld worden en bij een flinke vraag is de productie snel omhoog. Door in alle landbouw sectoren zo te gaan produceren krijgen we eindelijk weer toekomst!

 • no-profile-image

  gelderlander

  Hoezo is het pervers dat men bij lagere prijzen meer gaat melken. Dit noemen we toch de vaste kosten verdelen over meerdere liters wat bij een kleine winstmarge voordeliger is dan minder melken of gelijk blijven melken?

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.