Home

Achtergrond

Proces Wilders moet opnieuw na wraking

Het proces tegen PVV-voorman Geert Wilders moet opnieuw.

Wilders wraakte vandaag met succes de rechtbank in Amsterdam. Drie andere rechters zullen de hele zaak van voren af aan moeten behandelen.

De wrakingskamer wees vandaag het verzoek van Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz toe, omdat het niet te begrijpen is dat de rechtbank arabist Hans Jansen niet opnieuw als getuige wilde laten horen.

De wrakingskamer was het met Moszkowicz eens dat uitstel van de beslissing over het getuigenverhoor moet worden aangemerkt als een afwijzing. De rechtbank had gezegd de getuige misschien op een later tijdstip te zullen horen en er dan het onderzoek voor te heropenen. Moszkowicz kon daar niet mee leven, omdat hem op die manier mogelijk de pas werd afgesneden voor een heel belangrijk verweer, zo betoogde hij vrijdag.

Advocaat Moszkowicz wilde Jansen nogmaals horen naar aanleiding van verhalen in dagblad De Pers en in PowNews. Deze verhalen gingen over een diner waarbij zowel getuige-deskundige Jansen als Tom Schalken, raadsheer bij het Amsterdamse hof, hadden aangezeten. Schalken was een van de raadsheren die het Openbaar Ministerie hebben bevolen Wilders te vervolgen. Het diner vond drie dagen voor het verhoor van Jansen in de zaak-Wilders plaats. Schalken zou het gesprek aan tafel telkens op de zaak-Wilders hebben gebracht.

Het arrest van het Amsterdamse hof waarin de vervolging werd bevolen was toch al een heet hangijzer in het proces-Wilders. Zowel de beklaagde als zijn raadsman heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat dit arrest op zichzelf al een veroordeling van Wilders inhield en dat daarmee de kansen op een eerlijk proces eigenlijk al waren verkeken.

Het wrakingsverzoek van vrijdag was het tweede tijdens het proces tegen Wilders. Op de eerste dag van het proces struikelden Wilders en Moszkowicz al direct over een opmerking van rechtbankvoorzitter Jan Moors, over het feit dat Wilders gebruik wenste te maken van zijn zwijgrecht. Moors en zijn collega-rechters overleefden dit wrakingsverzoek.

Met de beslissing omtrent getuige-deskundige Jansen vonden Wilders en Moszkowicz dat Moors en de zijnen andermaal de schijn van partijdigheid op zich hebben geladen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.