Home

Achtergrond

Probleem illegale arbeid in tuinbouw groeit

Het aantal glastuinbouwbedrijven in het Westland dat illegale werknemers in dienst heeft groeit.

Dat blijkt uit het onderzoek van het Westland Interventie Team (WIT), een samenwerking van Arbeidsinspectie, belastingdienst, Vreemdelingenpolitie, uitkeringsinstantie UWV en gemeenten.

In 2008 werd bij 22 procent van de bedrijven één of meerdere illegale werknemers aangetroffen. Het WIT controleert behalve in het Westland ook in twee andere gebieden in Zuid-Holland: de zogenoemde B-driehoek (Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs) en op de Zuid-Hollandse Eilanden. In 2009 was dat aandeel opgelopen tot 26 procent. Volgens de Arbeidsinspectie komt dat door de economische crisis. "Het is toch besparen op loonkosten door goedkopere illegale werknemers in dienst te nemen, maar je ondermijnt er de economie mee en het is oneigenlijke concurrentie naar je collega’s. Bovendien verdring je hiermee legale arbeid."

Het probleem met illegale arbeid is ook veel groter in het Westland dan in andere tuinbouwgebieden, blijkt. Gemiddeld in Nederland wordt op 10 procent van de bedrijven illegale arbeid aangetroffen. "Mogelijk komt dat doordat het tuinbouwgebied ingeklemd ligt tussen de grote steden met een grotere populatie illegalen", stelt de woordvoerder van de Arbeidsinspectie.

Of registreer je om te kunnen reageren.