Home

Achtergrond 834 x bekeken

Prima omstandigheden voor uitrijden vaste mest

Medewerkers van loonbedrijf Geertsema uit het Groningse Niekerk bemesten een tarwestoppel met geitenmest.

Medewerkers van loonbedrijf Geertsema uit het Groningse Niekerk bemesten een tarwestoppel met geitenmest. ”Het mestuitrijden gaat goed. Het is gelukkig weer wat droger, waardoor we volop aan het werk kunnen”, zegt René Geertsema. De mest wordt na het uitrijden ondergewerkt. Naast stalmest rijdt het loonbedrijf ook veel compost uit. ”Dat gaat onder deze weersomstandigheden goed.” Het is topdrukte, want naast het uitrijden van mest oogsten ze mais en gras en zaaien ze wintertarwe. Foto Roelof Stroetinga

Gerda Verburg kust Maxime Verhagen bij de overdracht van haar portefeuille. Daarachter Henk Bleker. Foto ANP

Medewerker Lando Beckers van Meijers Loonbedrijf uit het Limburgse Posterholt oogst prei. Volgens René Meijers is de kwaliteit van de prei goed, ook al is er in augustus en september veel regen gevallen. ”De winterprei wordt meestal op hoger gelegen percelen geteeld, zodat je daar altijd kunt rooien. Dat doen telers zodat ze prei kunnen afleveren als op andere plekken niet geoogst kan worden. Dan krijgen ze er vaak wat extra’s voor. Op die hogere percelen is minder sprake geweest van wateroverlast.” De prijs van de prei laat momenteel te wensen over, vindt Meijers. ”De laatste tien dagen is de preiprijs gezakt. Voor een goede kwaliteit krijg je nu rond de 30 cent per kilo. Dat is onder de kostprijs.” Meijers kweekt zelf preiplantjes en aspergeplantjes op. ”We doen allerlei werkzaamheden voor de telers. De oogst van winterprei is begonnen, maar begint in november pas echt te lopen. Dat duurt tot ergens in maart.” Foto Twan Wiermans

Op het erf van varkenshouder en handelaar Jan Vernooy in Beusichem wordt gebouwd aan een stal met dubbele kap voor 2.700 vleesvarkens. Vernooy werkt in maatschap met zijn zoon Theo. Zoon Theo hoopt op termijn het bedrijf over te nemen. De nieuwe stal wordt geheel uitgerust volgens de nieuwste eisen. In de oude stal worden straks 1.700 varkens gehuisvest. Nu zitten daar nog 2.200 varkens in. Vader en zoon willen mee gaan draaien in het Good Farming Star-project van Vion. Foto William Hoogteyling

De tien bietenrooiers die de show stelen op de eerste editie van het internationale suikerbietenevenement Beet Europe worden van alle kanten bestudeerd door het publiek. Het grootste deel van de bezoekers is buitenlands. Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie, telt tien nationaliteiten. De Duitsers zijn in de meerderheid. Aan het begin van de middag schatte hij het aantal bezoekers op 2.000. Rik Gengler, manager agrarische dienst bij Suiker Unie, geniet van de rooidemonstraties. ”Dit is een mooi voorbeeld voor de toekomstige organisatoren. Het slaat duidelijk aan. Ik denk dat 60 procent van de bezoekers buitenlands is. Ik zie vooral loonwerkers en Duitse boerenverenigingen. Nederlandse akkerbouwers zijn er minder. Zij zijn volop aan het rooien.” Foto Petra Vos

De tien bietenrooiers die de show stelen op de eerste editie van het internationale suikerbietenevenement Beet Europe worden van alle kanten bestudeerd door het publiek. Foto Petra Vos

Schapenhouders houden een protestoptocht met trekkers bij de regionale landbouwautoriteit in Cagliari, de hoofdstad van Sardinië. Dit is een onderdeel van een reeks demonstraties tegen de dalende prijzen en vele bedrijfsbeëindigingen in de schapenhouderijsector op het Italiaanse eiland. De protesterende boeren zijn er gisteren in geslaagd het gebouw van de landbouwautoriteit binnen te dringen. Zij hebben daar gratis kaas uitgedeeld aan de aanwezigen. Eerder protesteerden boeren ook in de landelijke hoofdstad Rome. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.