Home

Achtergrond 675 x bekeken

Prijzen astronautenvoeding omhooggeschoten

De prijzen van voeding voor astronauten aan boord van het internationaal ruimtestation ISS zijn afgelopen jaar bijna 50 procent gestegen door stijgende kosten.

Dat heeft een Russische functionaris donderdag gezegd. Het rantsoen per Russische astronaut in de ruimte was vorig jaar 11.000 roebel (250 euro), nu is dat 15.000 roebel (360 euro). Niet alleen zijn de prijzen van ingrediënten flink gestegen, maar ook de kosten om de voeding te testen rijzen de pan uit.

Kosmonauten eten tussen de 1,6 en 1,75 kilo per dag en een menu wordt elke acht dagen herhaald. Ze eten producten als boekweitpap, gekookte eieren en ragout, omdat deze vochtige en plakkerige producten in een gewichtsloze situatie niet van hun lepel weg zweven. Producten die kruimelen zoals brood zijn daarom verboden. Peper en zout mogen alleen opgelost in water worden gebruikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.