Home

Achtergrond

Prijs voertarwe naar hoogste niveau sinds juli 2008

De prijs voor voertarwe is gestegen naar het hoogste niveau sinds begin juli 2008.

Het productschap HPA noteert vanmiddag voor voertarwe 202 euro per ton, franco geleverd. Dat is 16 euro meer dan vorige week. De notering voor voergerst stijgt met 17 euro naar 196 euro per ton.

De stijging komt door de jongste oogstprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw. In de prognose gaat de VS er vanuit dat de wereld minder mais en tarwe oogst, terwijl het verbruik van beide granen toeneemt. Daardoor krimpen de tarwe- en maisvoorraden meer dan gedacht.

Daarnaast gaat Oekraine de graanexport beperken tot eind dit jaar. Gewoonlijk exporteert Oekraine veel tarwe en gerst. Nu wordt dat beperkt tot enkele miljoenen tonnen. Rusland had op 15 augustus al een totaalverbod op de export van graan ingesteld. Daardoor kopen importerende landen veel meer graan in de EU.

Volgens het Productschap Akkerbouw is van 1 juli tot en met 5 oktober dit jaar voor 9,1 miljoen ton aan exportcertificaten aangevraagd in de EU voor graan. In dezelfde periode vorig jaar was voor 6 miljoen ton graan exportcertificaten aangevraagd.

Vorige week was de EU-voertarweprijs nog met 12 euro per ton gedaald. Gerst werd in die week 17 euro goedkoper. Volgens het Productschap Akkerbouw komen dergelijke stijgingen en dalingen van de prijzen weinig voor. "Dergelijke enorme schommelingen van de graannoteringen zijn ongebruikelijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.