Home

Achtergrond

Premier Hongarije vreest instorten dam

De Hongaarse premier Viktor Orban acht het zeer waarschijnlijk dat de verzwakte dam bij een reservoir met giftig slib van een aluminiumfabriek instort.

Orban zei dat vandaag op een persconferentie. Uit voorzorg is het dorp Kolontár, dat in de buurt ligt van het aangetaste reservoir met giftig slib, ontruimd. Circa achthonderd dorpelingen zijn per bus overgebracht naar de stad Ajka. Volgens het Hongaarse hoofd rampenbestrijding, Tibor Dobson, moeten mogelijk ook de inwoners van het dorp Devecser worden geëvacueerd.

Orban zei op een persconferentie in Ajka dat door een nieuwe dambreuk 500.000 kubieke meter slib uit het reservoir kan stromen. Die substantie is volgens hem dikker dan de 1 miljoen kubieke meter slib die tot dusver is weggestroomd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.