Home

Achtergrond 334 x bekeken

PotashCorp: kunstmestmarkt groeit fors

PotashCorp denkt dat de vraag naar kunstmest nog verder toe zal nemen nu boeren uitzicht hebben op hogere financiële opbrengsten.

Het Canadese bedrijf zag de winst het laatste kwartaal reeds met 62 procent toenemen tot 290 miljoen euro (402,7 miljoen dollar). De omzet steeg 43 procent tot 1,14 miljard euro (1,52 miljard dollar).

PotashCorp geldt als de grootste producent van kunstmest op basis van kali ter wereld. Bill Doyle benadrukte dat in de laatste twee jaar boeren relatief weinig mest hebben aangewend. De grond kan eenvoudigweg niet zo lang zonder voedingsstoffen, en dus zullen boeren weer gaan kopen. De hoge graanprijzen ondersteunen deze visie.

PotashCorp probeert een overnamebod van 39 miljard dollar van mijnbouwgigant BHP Billiton van zich af te vechten. Het bedrijf bezit mogelijk 20 procent van de wereldvoorraad in kali. De helft van de bekende wereldvoorraad kali bevindt zich in de provincie waar PotashCorp acteert, Saskatchewan.

De provincie is tegen een deal met de Australische-Britse onderneming, maar de regering in Ottawa liet gisteren doorschemeren positief tegenover de overname te staan. PotashCorp zei gisteren nog altijd op zoek te zijn naar alternatieve overnamekandidaten. Een serie lokale banken werkt met zakenbanken en Chinese investeerders naar verluid aan een tegenbod.

De meest kansrijke kandidaat tot nu toe, het Chinese Sinochem, haakte af, mogelijk omdat net als in de VS de politiek een overname op strategische gronden zou kunnen tegenhouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.