Home

Achtergrond 1 reactie

Polenconstructie na imago

LTO maakt een interessante zwaai in het dossier Polenconstructie.

De belangenorganisatie is ervan overtuigd dat het uitbesteden van de oogst aan buitenlandse tussenpersonen juridisch kan, maar een risico is voor het imago van de land- en tuinbouw. Het instrument geeft te veel aanleiding voor ondernemers die misbruik maken van de mogelijkheid arbeid internationaal te organiseren. Het brengt plukkers in een afhankelijke positie, wat weer tot uitbuiting kan leiden. De media hebben de schrikbarende voorbeelden gretig uitgediept. De sector werd diverse malen in verband gebracht met moderne slavernij, met de aspergeteler uit Someren als bekendste zaak.

LTO lijkt de knopen te hebben geteld en heeft een moedig besluit genomen. Lang niet alle telers zijn blij met het standpunt van LTO. Een belangenorganisatie moet ten alle tijden achter de telers staan, stellen zij. Deze telers maken echter één denkfout. LTO weegt de belangen van de Nederlandse telers juist loepzuiver af. Op lange termijn levert een gezond imago meer op dan een Polenconstructie.

De sector steekt miljoenen in een imagocampagne in de hoop ook voor de lange termijn Nederlanders te interesseren in een baan in de sector. De vraag is wat de vervolgstap is van LTO om de constructie uit te bannen. Een keurmerk voor eerlijk oogsten komt binnen bereik.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    zwets

    Voor zon boer zou ik niet willen werken. Ik dacht dat de slaven arbeid al lang niet meer bestond. In Polen denken ze daar misschien anders over. Wel goed voor de KENGETALLEN wat betreft de arbeid.

Of registreer je om te kunnen reageren.