Home

Achtergrond 497 x bekeken

Ploegen en zaaien direct na de maisoogst wordt nachtwerk

Gerard Bongers en zijn zoon Menno werkten gisternacht tot in de kleine uurtjes door om een maisperceel om te ploegen en de wintertarwe in te zaaien.

Gerard Bongers en zijn zoon Menno werkten gisternacht tot in de kleine uurtjes door om een maisperceel om te ploegen en de wintertarwe in te zaaien. De loonwerkers hadden dinsdagmiddag de mais van het perceel in het Gelderse Kerk-Avezaath geoogst. Direct daar achteraan werd het 7 hectare tellende perceel geploegd en ingezaaid. ”Het land was droog en er dreigde een bui aan te komen. Als de klei nat wordt, is het heel lastig werken. We wilden de droge periode goed benutten. Daarom hebben we snel doorgewerkt. Gelukkig is het niet elke dag nachtwerk. Maar als het moet doen we het.” Bongers is niet ontevreden over de kwaliteit van het gewas, maar de oogst is wel moeizaam verlopen. Foto William Hoogteyling

Joost van der Eijk graaft een sleuf om water van een perceel af te laten. ”Op deze manier kan het water sneller van het perceel af. Als er water op blijft staan is het slecht voor de structuur van de bodem. Daarnaast wordt het zo sneller droog, waardoor we hopelijk wat eerder op het land kunnen”, zegt Joost. Van der Eijk studeert in Dronten en helpt in de vakantie zijn vader en broer op het akkerbouwbedrijf in de Dortse Biesbosch. ”Door de vele regen liggen we erg achter op schema. De oogst gaat moeizaam. Gelukkig zijn de aardappelen er uit, maar er liggen nog 1,5 hectare uien op het land. Ook de bieten moeten nog gerooid en alle wintertarwe moet nog gezaaid”, zegt Van der Eijk. In totaal bestaat Hoeve De Biesbosch uit 95 hectare akkerbouw. Foto Ries van Wendel de Joode

Melkveehouders Toon en Martha van der Gun uit het Gelderse Zoelmond halen negen vaarzen uit de wei. De vaarzen hebben het perceel kaalgevreten en gaan de stal in, aangezien de weersomstandigheden slechter worden. ”De 145 melkkoeien staan al weer twee weken binnen”, vertelt Anton van der Gun. Ondanks dat de ruwvoerwinning dit jaar wat moeilijker verliep dan andere jaren heeft de Gelderse veehouder voldoende voorraad voor de komende winter weten aan te leggen. Foto William Hoogteyling

Vlastuin Metaaltechniek uit Renswoude laat op de Relatiedagen Intensieve Veehouderij in het Overijsselse Hardenberg een robot zien die snel en eenvoudig eiertrays kan verplaatsen. De jaarlijkse Relatiedagen gingen dinsdag van start en duren tot en met vanavond. Verscheidene bedrijven en instellingen zijn aanwezig. De beurs kent een geheel eigen all in-concept waarbij bezoekers gratis kunnen eten en drinken. Foto Jacob Melissen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.