Home

Achtergrond 412 x bekeken

'Platteland blijft leuk om te wonen'

Ook over tien jaar is het nog leuk om op het platteland te wonen, werken en recreëren, maar dan moeten we vandaag beginnen de krimp van het platteland aan te pakken.

Dat vindt burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst die ook voorzitter is van de P10, de tien grootste plattelandsgemeenten. De P10 vergadert vandaag in Arnhem.

De komende tien tot twintig jaar is ongeveer 5 miljard euro nodig om de gevolgen van de ontvolking van het platteland te financieren. Er zijn minder woningen, scholen, zwembaden, industrieterreinen en andere voorzieningen nodig en dat scheelt de gemeente inkomsten. Bovendien is er veel geld nodig om de verpaupering door de ontvolking van het buitengebied tegen te gaan.

Aalderink: ,,We zijn geen azijndenkers, maar we moeten realistisch zijn over onze toekomst''. Het platteland wil dezelfde voorzieningen als in de steden. Dat betekent bijvoorbeeld goed openbaar vervoer (buurtbussen) en breedbandinternet op de boerderijen. Maar dan moeten we wel vandaag beginnen''.

Om de vitalisering van het platteland te financieren vindt de P10 vindt dat er een andere verdeling moet komen van de gemeentefondsen. Aalderink denkt dat ook woningbouwcorporaties en banken een rol kunnen spelen, omdat die er belang bij hebben dat het platteland vitaal blijft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.