Home

Achtergrond

Peenopbrengst 12 procent lager

De hectareopbrengst bij peen valt in Flevoland en het Waddengebied ongeveer 12 procent lager uit dan vorig jaar.

De kwaliteit is naar tevredenheid, meldt Dutch Carrot Group (DCG) op basis van proefrooiingen die zijn uitgevoerd bij telers die de peen afzetten via DCG.

In Flevoland was de grond tijdens het proefrooien in de laatste dagen van september erg nat, constateert DCG. “Dat heeft bij de telers gelukkig nog niet tot problemen geleid met puntrot.”

DCG noemt het opvallend dat de peen in Flevoland korter is dan in het Waddengebied. “In alle gebieden is de peen behoorlijk afgerijpt. Dat betekent dat er in de laatste weken dat de peen nog op het veld staat nagenoeg geen kilo’s bijgroeien. Ook is het loof dit jaar minder vitaal dan in andere jaren en komt er bijna overal een lichte aantasting door alternaria voor. Dit is vooral een gevolg van het natte weer in september.”

Op enkele percelen in Flevoland heeft DCG peen aangetroffen met een aantasting door de wortelvlieg. “Die telers is geadviseerd om het oogsten niet te lang uit te stellen om zo verdere aantasting door de larve van de wortelvlieg te voorkomen.”

DCG verwacht dat de oogst van bewaarpeen rond 15 oktober gaat beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.