Home

Achtergrond 213 x bekeken

Oxfam hekelt snelle kortingen op hulpgeld

De ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib heeft kritiek op het feit dat de aangekondigde bezuinigingen van 900 miljoen euro op ontwikkelingssamenwerking al binnen twee jaar worden doorgevoerd.

Daarvan wordt in 2011 al een bedrag van 500 miljoen euro geschrapt. De snelle kortingen betekenen volgens de ontwikkelingsclub dat moet worden geschrapt in al bestaande programma's en aangegane verplichtingen.

Dat is onverantwoord, zo liet directeur Farah Karimi van Oxfam Novib weten. In de aanloop naar het debat over de regeringsverklaring op dinsdag, zal ze er maandag bij het kabinet en de Tweede Kamer op aandringen om de door het nieuwe VVD/CDA-kabinet gewenste besparingen stapsgewijs over vier jaar door te voeren "zoals dat ook op andere beleidsterreinen gebeurt.''

Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangegeven dat de huidige uitgaven voor ontwikkelingshulp omlaaggaan van de huidige 0,8 procent van het bruto nationaal product naar 0,7 procent. Omgerekend is dat zeven tiende deel van elke cent die in Nederland verdiend wordt. Dat laatste percentage is in internationale regels vastgelegd. Het kabinet wil het percentage afbouwen tot 0,75 in 2011 tot 0,7 in 2012.

Ook is Karimi bang dat er nog minder geld naar pure ontwikkelingssamenwerking gaat, omdat het nieuwe kabinet ook andere zaken onder het budget voor ontwikkelingssamenwerking wil laten vallen. Zo bestaat de wens bij VVD, CDA en PVV om militaire uitgaven voor missies, uitgaven voor klimaat, de Wereldomroep en de opvang van jonge asielzoekers uit deze pot te betalen. "Dit betekent een nog grotere aanslag op de allerarmsten in de wereld'', aldus Karimi. Ze wijst erop dat VVD en CDA als regeringspartijen, ook in vorige kabinetten, financiële beloften hebben gedaan om de Millenniumdoelen te behalen.

In het nieuwe kabinet is de post Ontwikkelingssamenwerking niet meer in handen van een minister maar van een staatssecretaris. Dat is Ben Knapen van het CDA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.