Home

Achtergrond 159 x bekeken

Oude Turkse leider Erbakan weer partijleider

Op een partijcongres in Istanbul is de Turkse ex-premier Necmettin Erbakan (84) gekozen tot leider van de religieuze Saadet Partisi (Geluks Partij). Erbakan, de nestor van de conservatief-islamitische Turkse politiek, heeft de macht daarmee weer stevig in handen binnen de partij. Dat melden verschillende Turkse media zondag.

Erbakan leidde sinds de jaren zeventig verschillende religieuze partijen, die allemaal werden verboden wegens een te islamitische agenda. Om dezelfde reden werd Erbakan in 1997, toen hij premier was namens de Welvaartspartij, door het leger gedwongen af te treden. Hij richtte later de Saadet Partisi op. Die werd echter nooit groot, mede door het succes van de veel gematigder AKP, die nu regeert.

Vorige week kwamen spanningen in de partij tot een dieptepunt: partijleider Kurtulmus stapte op nadat een rechtbank bepaalde dat hij de leiding van de partij moest overdragen aan de partijraad, waarin familie en aanhangers van Erbakan de dienst uitmaken. Kurtulmus probeerde juist de macht van de Erbakans te breken en weigerde de kinderen en vrienden van de oude leider hoge posities te geven binnen de partij.

Het leek erop dat Erbakans zoon hoge ogen gooide als nieuwe partijleider, maar uiteindelijk bleek er maar één kandidaat te zijn: de oude, fragiele Necmettin Erbakan zelf. Zijn zoon en dochter nemen plaats in het partijbestuur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.