Home

Achtergrond

Opnieuw top over bescherming biodiversiteit

De afgelopen tien jaar is het niet gelukt om te voorkomen dat de natuur steeds minder divers wordt, maar het komende decennium moet daar verandering in komen. Op een grote, politieke top van de Verenigde Naties moeten vanaf maandag in Japan spijkers met koppen worden geslagen over de biodiversiteit in de wereld.

Biodiversiteit is de gevarieerdheid van leven op aarde, die volgens wetenschappers van levensbelang is voor het voortbestaan van de mens. Sinds het uitsterven van de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden, ging de biodiversiteit niet zo hard achteruit als nu, concludeerden onderzoekers eerder dit jaar. Van alle bekende zoogdieren wordt 21 procent bedreigd, bij de amfibieën staat de teller op 30 procent en bij de vogels is het 12 procent. Die hoeveelheden zijn nog nooit eerder vertoond, aldus wetenschappers.

De politiek was in 1992 al overtuigd van de noodzaak de biodiversiteit te beschermen. Op een top in Rio de Janeiro spraken 193 landen af de biologische diversiteit in de wereld te beschermen. In 2002 maakten de betrokken landen daar een daadwerkelijk doel van: het verlies aan biodiversiteit moest ,,aanzienlijk'' worden teruggedrongen. Ook besloten de VN het onderwerp te bestempelen tot Millenniumdoel, waardoor het verlies aan biodiversiteit voor 2015 moest zijn teruggedrongen.

Al deze aandacht heeft echter nog niet geleid tot resultaat, meldden de VN eerder. Er is geen ,,significante reductie'' van het verlies waargenomen. Sterker nog, in sommige delen van de wereld gaat het zelfs slechter. Daarom zijn alle ogen gericht op Nagoya, waar duizenden experts, onderhandelaars en activisten bij elkaar komen om nieuwe afspraken te maken.

Een aantal deelnemers, waaronder de Europese Unie, wil opnieuw proberen om het verlies van biodiversiteit voor 2020 een totaal halt toe te roepen. Volgens velen is dit echter onrealistisch en moet er gemikt worden op vermindering van het verlies. Dat kan bijvoorbeeld door concrete doelen te stellen, zoals het voorkomen dat de Amazone opdroogt of de oceanen zuurder worden.

Waarnemers, zoals het Wereld Natuur Fonds (WNF), hopen dat de nieuwe afspraken concreter gemaakt worden. ,,We willen duidelijke, realistische en controleerbare doelen'', aldus Gernant Magnin, die namens het WNF de top zal bijwonen. ,,De bedoeling is dat we juridisch bindende afspraken krijgen'', stelt ook Marielies Schelhaas van het IUCN, de organisatie die de rode lijst met bedreigde diersoorten bijhoudt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.