Home

Achtergrond

Openhuizendag trekt 125.000 kijkers

De open dag van makelaarsvereniging NVM heeft vandaag naar schatting 125.000 kijkers naar te koop staande woningen getrokken.

In totaal ging het om ruim 47.000 huizen. De vorige open dag van NVM in maart trok zo'n 10.000 kijkers meer. Dat is opmerkelijk omdat toen de hypotheekrenteaftrek nog volop ter discussie stond. VVD en CDA, die op punt staan te regeren met gedoogsteun van de PVV, hebben afgesproken de aftrek ongemoeid te laten.

"Maar de stemming onder de kijkers was dit keer een stuk positiever'', zei de NVM-woordvoerder. "In maart waren de bezoekers onzeker. Toen werden veel vragen gesteld over hoe het zat met de hypotheekrenteaftrek.''

NVM-voorzitter Ger Hukker ziet in die positieve houding toch een gunstig voorteken voor de huizenverkoop in het vierde kwartaal. ,,We hopen in het laatste kwartaal de positieve effecten te zien van de komst van het nieuwe kabinet, dat heeft aangegeven de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten. Dat geeft mogelijk enig vertrouwen bij consumenten'', liet hij in een verklaring weten.

Uit donderdag gepubliceerde NVM-cijfers bleek dat in het derde kwartaal 13 procent minder huizen zijn verkocht, terwijl de prijs van een gemiddelde woning terugzakte tot het niveau van 2009. Een probleem is volgens de makelaarsvereniging dat banken steeds meer tijd nemen om een hypotheekaanvraag te beoordelen, waarbij vooral wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van de klant. De NVM meent dat het toezicht op de sector is doorgeslagen.

In reactie op die kritiek zei de Autoriteit Financiële Markten (AFM) alleen maar blij te kunnen zijn dat hypotheekaanvragen zorgvuldig worden bekeken. "Dat is ook goed voor de consument'', aldus de toezichthouder.

In Nederland staan momenteel naar schatting van de NVM 185.000 woningen te koop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.