Home

Achtergrond

Opbrengst visserij blijft matig

De opbrengsten van de Nederlandse vissersvloot zijn in 2009 weer fors gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.

In totaal is de omzet met ruim 18 procent teruggelopen naar 386 miljoen euro, terwijl de visstand behoorlijk is verbeterd. De lage opbrengst is vooral te wijten aan de sterk dalende visprijzen.

Dat concluderen onderzoekers van het LEI, onderdeel van de Wageningen Universiteit, in de vandaag verschenen rapportage Visserij in cijfers 2010. Volgens het LEI geven vishandelaren en consumenten de voorkeur aan goedkopere vis, schaal- en schelpdieren uit het buitenland. Dat de meeste vissers in 2009 toch nog een bescheiden winst hebben gemaakt, komt doordat de brandstofprijs flink daalde.

Het LEI verwacht dat 2010 opnieuw een matig jaar zal worden voor de visserij, ondanks dat er meer vis wordt gevangen. Oplossingen voor de langere termijn zijn het gebruik van nieuwe, duurzame vistechnieken en de aanschaf van nieuw vistuig waardoor het brandstofverbruik van de schepen daalt, zo staat in de rapportage.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.