Home

Achtergrond 307 x bekeken 1 reactie

Op naar De Rode Hoed

Op 2 november gaat het in Amsterdam over Weidegang. Het moet dan vol boeren zitten.

Vorige week dinsdagavond ging het in congrescentrum De Rode Hoed in Amsterdam over ‘Voedselproductie en Volksgezondheid’. Eerst deden twee inleiders hun verhaal, daarna was er een chaotische Rondom 10-achtige discussie met het publiek.

Roel Coutinho, directeur van het RIVM, sprak over ontwikkelingen in de volksgezondheid voor zover die met eten te maken hebben. Vanuit de landbouw praatte daarna voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders over ontwikkelingen in de varkenshouderij. Ook weer in relatie tot de volksgezondheid.

Zwanenburg was meteen de enige veehouder in de zaal, bleek bij navraag. Hij heeft in Odiliapeel 1.000 zeugen. Boeren waren sowieso zwaar ondervertegenwoordigd, één akkerbouwer uit de Haarlemmermeerpolder plus nog twee mensen met een biologische tuinderij.
En verder vooral geïnteresseerde consumenten van binnen de grachtengordel en mensen die anderszins iets met voedsel hadden. Nauwelijks landbouw. Met als gevolg dat tijdens de discussie en onder de borrel achteraf niet mét de landbouw werd gesproken, maar vooral óver de landbouw. Inbreng vanuit de boerenpraktijk was er, anders dan die van Zwanenburg, niet.

Er hadden meer boeren in de zaal moeten zitten. Voor genoeg draagvlak moet in het dichtbevolkte Nederland de landbouw overal vertegenwoordigd zijn. Ook binnen de grachtengordel. Juist daar zijn echte boeren goed op hun plaats.

Op 2 november gaat het in De Rode Hoed over de melkveehouderij, over ‘Koeien in de wei of niet’. Sprekers zijn Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier, melkveehouder Jan-Cees Vogelaar uit Lelystad en Cees van Bruchem van het LEI. Op die bijeenkomst moet de zaal voor de helft gevuld zijn met koeienboeren.
Dus dinsdag 2 november op naar De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur stipt.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dierenvriend

    Een interesante discusie! Maar voor betalen, nee! Als een melkveehouder die 500000kg melk per jaar afleverd en daar 250 euro meer voor ontvangt voor weidegang van de koeien, is dit precies wat er in werkelijkheid elke keer weer gebeurd! Er worden veel eisen op tafel gelegd, maar betalen nee!! Wie is er zo gek om een boel werk op je nek te halen en er geen stuiver mee verdienen. Als het nu beter is voor de koeien doet de melkveehouder het vanzelf wel. Maar in die grote nieuwe ruime stallen zijn ze binnen veel beter af!

Of registreer je om te kunnen reageren.