Home

Achtergrond 326 x bekeken 1 reactie

'Ook duurzaam palmschoot in Nederlandse zuivel'

Nederlandse zuivelbedrijven, zoals FrieslandCampina, moeten net als het Nieuw-Zeelandse Fonterra duidelijk maken dat het palmpitschroot dat ze in het veevoer gebruiken, niet medeverantwoordelijk is voor ontbossing.

Dit zegt campagneleidster Suzanne Kröger van Greenpeace. Voor diverse tropische grondstoffen, zoals soja en palmolie, zijn al afspraken gemaakt dat die op duurzame wijze zijn geproduceerd. Voor palmpitschoot liggen die afspraken er niet. Bovendien loopt de handel in deze grondstof via heel veel schijven, zodat de precieze herkomst moeilijk is te achterhalen.

In Nieuw-Zeeland heeft Greenpeace geprobeerd afspraken te maken met Fonterra, zodat dit bedrijf alleen nog maar duurzaam palmpitschroot gebruikt of laat gebruiken door de leden-melkveehouders. Dit heeft niet het gewenste resultaat behaald. Fonterra betrekt volgens Greenpeace nog steeds palmpitschroot van bedrijven die in Indonesië en elders in Zuidoost-Azië grote stukken oerwoud ontbossen om er palmolieplantages op aan te leggen. Het gaat om bedrijven als Sinar Mas, de grootste plantagehouder van Indonesië.

Omdat overleg niets uithaalde, heeft Greenpeace besloten de consument aan te spreken, onder meer via een confronterend filmpje. Daarop is te zien hoe een jonge vrouw na het sporten een koel glas zuivel drinkt en zich dan kokhalzend naar het aanrecht haast, om een pluk Oerang-oetanghaar uit haar keel te trekken.

Zie ook: Greenpeace lanceert reclamespot tegen Fonterra

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Laat ze naar Sumatra gaan ,daar staan honderden hectares oerwoud in brand om er palmolieplantages van te maken.De buurlanden stikken bijna in de rook

Of registreer je om te kunnen reageren.