Home

Achtergrond

Ontsmetting van verse Limburgse grond voor uitgangsmateriaal asperges

Wim Beeren kweekt uitgangsmateriaal voor aspergetelers.

Elk jaar moet de ondernemer uit het Limburgse Neer op zoek naar ongeveer 30 hectare verse grond, waar nog geen asperges zijn verbouwd. De grond laat hij behandelen tegen aaltjes. Beeren levert jaarlijks 6 tot 7 miljoen aspergeplantjes aan afnemers in heel Europa. Daarmee kunnen ongeveer 350 hectare asperges worden aangeplant. Foto Twan Wiermans

Loonwerkers en melkveehouders draaien op veel plekken overuren om de mais op tijd binnen te krijgen. Ook de boeren in de Flevopolder bij Swifterband zijn begonnen. Door de nattigheid van de afgelopen weken konden oogstmachines maar met moeite het land op. Op sommige plekken moesten de werkzaamheden worden uitgesteld. De mais moet echter snel worden binnengehaald. Door het natte weer is het gewas gevoelig voor stengelrot.Foto Bram van de Biezen

Klanten kopen vleesvervangers in de hagelnieuwe en begin deze week geopende winkel van vegetarische slager Jaap Korteweg. De West-Brabantse akkerbouwer en echtgenoot van Marianne Thieme brengt hier een nieuwe lijn vleesvervangers uit. De producten zijn gemaakt van gegarandeerd niet-transgene soja en biologisch geteelde lupine uit Nederland. Voedingsbedrijf Ojah maakt hiervan de vleesvervanger Beeter, waarvan vervolgens allerlei op vlees gelijkende producten worden gemaakt. Ojah is gevestigd op het Wageningse Agribusiness park, en is een van de eerste bedrijven die vleesvervangers maken op basis van soja en lupine. De eerste producent was Meatless in Goes. Beide bedrijven hebben hun producten met steun van de overheid ontwikkeld. Het assortiment van de vegetarische slager bestaat vooral uit allerlei kleine hapjes. Wie een echte lap wil, moet toch naar de gewone slager. Foto ANP

Akkerbouwer Hein Waalkens uit het Groningse Nieuwolda zaait voor het eerst wintertarwe met een rupstrekker. "Ik had de trekker vorig jaar op proef en heb er toen mee geploegd. Ik had de trekker veel eerder moeten aanschaffen. Je kunt gemakkelijker en eerder ploegen met een rups- dan met een wieltrekker. Dit voorjaar heb ik de trekker gekocht. Nu zaai ik er ook mee." Foto Koos van der Spek

Apparaten en opstellingen trekken aandacht op de eerste dag van Horti Fair, de tuinbouwvakbeurs die nog tot en met vrijdag duurt. Foto Horti Fair

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.