Home

Achtergrond 171 x bekeken

Onrust verplaatsing OM en bestuursrechters

Friese bestuurders maken zich grote zorgen over een mogelijke verplaatsing van het Openbaar Ministerie (OM) van Leeuwarden naar Groningen.

De 35 mensen van de sector bestuursrecht in Leeuwarden verdwijnen waarschijnlijk naar Groningen. ”We gaan hier vol gas tegenin”, reageert een woordvoerder van de Friese commissaris van de koningin, John Jorritsma.

Rechtbankpresident Stef van der Kolk van de rechtbank in Leeuwarden zegt dat de drie rechtbanken in Groningen, Leeuwarden en Assen hebben afgesproken om de afdeling bestuursrecht te centraliseren in Groningen. Onder de 35 mensen die meeverhuizen, zijn acht rechters. Volgens Van der Kolk wordt het bestuursrecht steeds meer divers, maar nemen de zaken in aantal niet toe.

In Leeuwarden is momenteel een van de vijf Nederlandse gerechtshoven gevestigd. Volgens de woordvoerder van Jorritsma zal dat voorlopig ook niet veranderen. ”Wij hebben het gerechtshof, Groningen niet. Het zwaartepunt op justitiegebied zou in Leeuwarden moeten liggen. We horen een fatsoenlijke vestiging te hebben.”

Het OM in Leeuwarden zegt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. Volgens een woordvoerder van het college van procureurs-generaal wordt het OM sowieso gereorganiseerd. ”De negentien bestaande arrondissementen worden teruggebracht naar tien, dat is eerder al besloten.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.