Home

Achtergrond 319 x bekeken

Ondervoeding bij jonge kinderen leidt tot vicieuze cirkel

Ondervoeding bij kinderen onder de twee jaar vormt één van de grootste uitdagingen bij het reduceren van honger.

Dat schrijft het International Food Policy Research Institute (Ifpri) bij de jaarlijkse Global Hunger Index. Ondervoeding op jonge leeftijd beperkt niet alleen de gezondheid maar ook productiviteit. Hierdoor houdt ondervoeding in delen van de wereld zichzelf in stand. In 29 landen is het aantal hongerigen extreem alarmerend of alarmerend, aldus het Ifpri. De voedselcrisis is het meest ernstig in Zuid-Azië en Afrika bezuiden de Sahara. Zuid-Azië heeft volgens het Ifpri in vergelijking met Afrika sinds 1990 veel meer progressie geboekt.

Voor Afrika zijn volgens het Ifpri een lage effectiviteit van overheden, oorlog, politieke instabiliteit en hoge percentages mensen met Hiv en Aids beperkende factoren. In onder meer Burundi, Madagaskar en Malawi kampt circa de helft van de kinderen door een voedseltekort met groeistoornissen. In Zuid-Azië is de lage status van vrouwen, gebrek aan educatie en een lage voedingswaarde van het voedsel dat gegeten wordt een probleem.

De gezondheid van moeders is volgens het Ifpri essentieel bij het bestrijden van ondervoeding bij kinderen. Ondervoedde moeders baren vaak kinderen met een lager dan normaal gewicht. Het opzetten van een nationale gezondheidszorg voor kinderen onder de twee jaar en hun moeders het probleem van ondervoeding bij kinderen met 25 tot 36 procent verminderen.

De Global Hunger Index wordt sinds vijf jaar samengesteld. Voor sommige landen, zoals Noord-Korea, zijn geen of onvoldoende data beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.