Home

Achtergrond 6 reacties

Onderhandelingen bescherming biodiversiteit muurvast

VN-onderhandelingen over bescherming van de biodiversiteit zitten muurvast.

Dat zeggen milieu-organisaties. Net als bij de klimaatonderhandelingen eerder vinden ontwikkelde landen dat opkomende economieën meer moeten doen. Opkomende economieën vinden dat rijke landen daarvoor geld beschikbaar moeten stellen.

Opkomende economieën vinden dat een groter deel van van de verantwoordelijkheid voor de afname van biodiversiteit ligt bij rijke landen. Het is bijvoorbeeld de vraag van de veevoerindustrie in het Westen die maakt dat in bijvoorbeeld Brazilië oerwoud wordt gekapt voor de teelt van soja, aldus regeringsofficials van het Zuid-Amerikaanse land.

Het wereldnatuurfonds spreekt van verharde posities. Volgens beleidsmaker Nathalie Rey van Greenpeace dreigt op bepaalde terreinen zelfs achteruitgang. "Eerder uitonderhandelde doelen voor de biodiversiteit in 2020 zijn verwaterd of verzwakt", aldus Rey. "Als overheden in dit tempo doorgaan is op het einde van de conferentie geen doelstelling meer over."

Deze week komen milieuministers naar Nagoya om de laatste paar dagen de onderhandelingen in goede banen te leiden. Opvallend is dat de VS ook onder de regering-Obama formeel nauwelijks aanwezig is. Het land stuurde geen beleidsmaker of minister, maar slechts een waarnemer. De VS zou volgens critici als grootste economie ter wereld juist de kar moeten trekken.

Wereldvoedselorganisatie FAO bracht gisteren een rapport uit waarin het stelt dat het voeden van de wereldbevolking met een kleiner aantal beschikbare genen lastiger is. Vijftig procent van de toename van de landbouwproductie in de laatste jaren komt volgens de FAO van nieuwe gewasvariëteiten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  D'r bennen tegenwoordig méér sectarische geloofsgenootschappen dan zeldzame dier en plantsoorten op de wereld en straks worden die allemaal op één dag uitgeroeid. Doomsday!

 • no-profile-image

  Leen

  Na natuur en milieu is de biodiversiteit kennelijk de volgende inkomstenbron van Greenpeace. Daar stinkt het gemiddelde ontwikkelingsland dus niet in. Als Judas Cohen aan de macht geweest was hadden ze nog kans van slagen maar met "Nieuw- Rechts" ook niet meer.

 • no-profile-image

  Han

  Als ik het stuk goed lees is de >natuur< en >klimaat< tot handelswaar verworden. Betaal je me dan zal ik kijken of ik de plantjes en diertjes kan sparen. Met andere woorden ga ik het natuurlijke proces van Darwin even bij sturen. Ik zie het dus meer in de trand van Wat ik niet heb zul jij ook niet hebben. Inleveren je geld of anders verpest ik de het Darwin proces. Helaas als we ons geld inleveren bij de moderne zaadveredelaars wordt de natuurlijke biodiversiteit ook verpest.

 • no-profile-image

  T de Wolff

  biodiversiteit willen bewaren is een actie van verantwoordelijkheid voor de ander en het ander. nu heeft de mens juist 6000 jaar geleden het bijbels geloof bedacht als instrument om niet verantwoordelijk te hoeven zijn. een bebidbare en door de mens beïnvloedbare macht is er verantwoordelijk voor dat gebeurt wat gebeurt. dat geloof moet je dus eerst afschaffen wil zoiets als biodiversiteit bewaren, zin hebben

 • no-profile-image

  aat

  De Wolff: Geloof afschaffen... probeer het maar eens, het zal niet lukken. Ik geloof trouwens dat u uw studie van het christelijk geloof niet erg diepgaand hebt gedaan, of vroegtijdig hebt afgebroken. Er staat nergens in de Bijbel dat wij mensen niet verantwoordelijk zijn voor onze daden...

 • no-profile-image

  T de Wolff

  bijbels geloof afschaffen lukt niet maar: 1 bijbels doende mensen zijn niet verantwoordelijk, omdat ze veel nakomelingen willen/moeten, waar de biodiversiteit juist voor moet wijken 2 wie gaat bidden of Iets vragen om vrede te geven legt de verantwoordelijkheid van zich naar dat ander, andere mensen geven zelf vrede 3 ik ken de bijbel en begrijp de evolutie, het bijbels verhaal begint met: in het begin was er het woord; dat was het woord van de bedenker van het geloof, zo'n 6000 jaar geleden, veel mensen kennen de wetenschap niet omdat ze blijven hangen in bijbelse school, preek en krant.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.