Home

Achtergrond 1 reactie

Oekraïne keert terug naar machtige president

Het Constitutionele Hof in Oekraïne heeft vandaag de positie van president Viktor Janoekovitsj verstevigd, door een maatregel uit 2004 ongedaan te maken.

Door het besluit kan Janoekovitsj regeren in een presidentiële republiek, in plaats van in een systeem waarin het parlement de meeste macht heeft.

De 60-jarige Janoekovitsj liet na de uitspraak weten dat hij stappen gaat ondernemen om de grondwet aan te passen aan het nieuwe bestel, waarin de president meer macht heeft. Hij zei dat mogelijk te doen middels een referendum.

De in februari gekozen Janoekovitsj kan door de uitspraak meteen beginnen zijn macht uit te breiden ten koste van premier en parlement. Destijds wilde de regering in Kiev het omgekeerde en juist de presidentiële macht naar de premier en het parlement verplaatsen. Dat was volgens het hof niet overeenkomstig de wet.

De belangrijkste opponent van Janoekovitsj, Joelia Timosjenko, was niet blij met het besluit van het hof. "Deze dag zal de geschiedenisboeken in gaan als de dag waarop de democratie werd verwoest en het dictatorschap werd gevestigd'', aldus Timosjenko.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Oekraine is terug bij af 1989, de dictatur van links. Wat gaat dit betekenen voor de buitenlandse investeerders?? Gaat Janoekovietsj net regeren als broeder Loekasjenko in Minsk? Dan kan ik de Oekrainers die hun koffer pakken geen ongelijk geven want dan betekent >oppositie< minimaal >gevangenis<, meestal eindigt met de dood.

Of registreer je om te kunnen reageren.