Home

Achtergrond

Oekraine beperkt graanexport

Oekraine beperkt de export van graan.

Vooral de uitvoer van tarwe en gerst wordt aan banden gelegd, heeft de regering vandaag besloten. Het nationale persbureau Ukrinform meldt dat tot het einde van het jaar 3 miljoen ton mais, 500.000 ton tarwe en 200.000 ton gerst aan buitenlandse afnemers verkocht mag worden.

Woensdag had het parlement zich nog uitgesproken tegen een exportverbod. Maar de regering legt dat naast zich neer omdat het land veel minder graan heeft geoogst vanwege langdurige droogte. Oekraine oogstte dit jaar 39 miljoen ton graan. Dat was vorig jaar 46 miljoen ton. De regering overweegt om de exportcertificaten op een openbare veiling te verkopen.

In Rusland geldt sinds 15 augustus een totaalverbod op de export van graan. Dat leidde toen wereldwijd tot een sterke stijging van de graanprijzen. Oekraine behoort net als Rusland tot de grootste graanexporteurs ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.