Home

Achtergrond 255 x bekeken 1 reactie

OM wil om tafel met Ina Post voor excuus

Het Openbaar Ministerie heeft de vrijgesproken Ina Post en haar advocaat Geert-Jan Knoops gisteren uitgenodigd voor een gesprek.

Het OM wil met Post praten, om haar verontschuldigingen aan te bieden voor het door de vrouw doorstane leed. Ook wil het OM met haar spreken over schadeloosstelling.

Dit zei hoofdadvocaat-generaal Charles van der Voort gisteren in het tv-programma Pauw & Witteman.

Ina Post (54) heeft dit jaar in een door de Hoge Raad bevolen herzieningsproces terechtgestaan voor het gerechtshof in Den Bosch. Het hof sprak haar woensdag vrij, nadat het OM andermaal zes jaar cel tegen haar had geëist. Post werd in 1987 tot zes jaar veroordeeld, wegens het doden van een bejaarde vrouw in Leidschendam. Zij heeft deze straf uitgezeten.

Van der Voort vindt dat het OM Post over de schadeloosstelling "met een zekere coulance'' tegemoet moet treden: ook het OM vindt dat zij recht heeft op meer dan de standaardvergoeding. "Het OM is geen kruidenier'', aldus Van der Voort.

Ina Post gaf op de dag van haar vrijspraak aan dat zij een deel van de aan haar uit te keren schadevergoeding wil storten in een speciaal fonds voor mensen die ten onrechte zijn veroordeeld. Met dit geld kunnen zij deskundigen inschakelen om in gerechtelijke procedures hun onschuld aan te tonen.

De OM-topman acht excuses aan Ina Post op zijn plaats, maar niet voor fouten van individuele politiemensen, officieren van justitie of advocaten-generaal. Volgens Van der Voort is in de zaak-Post geen sprake van een rechterlijke dwaling, maar van ,,een systeemfout''.

Post werd in 1987 veroordeeld op basis van onder meer door haar afgelegde en later weer ingetrokken bekentenissen. Het hof in Den Bosch achtte deze verklaringen onbetrouwbaar en dus niet bruikbaar voor het bewijs.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Hoeveel onschuldig veroordeelden zijn er nog? Aspergeteelsters? Championkwekers? Schadeloosstelling?

Of registreer je om te kunnen reageren.