Home

Achtergrond

Nulnorm salmonella op kip voor twee serotypes

Het ziet ernaar uit dat de zogenoemde nulnorm voor vers pluimveevlees zich in eerste instantie zal beperken tot de Salmonella’s enteriditis (Se) en typhimurium (St). Overige serotypes zullen later volgen.

Dat melden de productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) in een update over de nulnorm. De Europese Commissie werkt aan regelgeving rond de nulnorm voor vers pluimveevlees. Hierbij geldt dat er in 25 gram vlees geen salmonellabacteriën aanwezig mogen zijn. Vlees wat hier niet aan voldoet, moet een hittebehandeling ondergaan om de salmonella te doden.

Over de invulling van de norm is de afgelopen maanden volop gediscussieerd. Zoals het er nu naar uitziet, zal worden begonnen met controle op Se en St. De overige salmonella’s volgen later. Maar het definitieve besluit moet nog worden genomen. Als het goed is, is de regelgeving rond de nulnorm eind 2010 klaar. Naar verwachting wordt de maatregel medio volgend jaar ingevoerd.

De nulnorm voor vers vlees geldt voor alle Europese slachterijen en staat los van de EU-doelstelling die aan vleeskuikenbedrijven is opgelegd. Het is ook niet verboden om Se- of St-positieve vleeskuikens aan te bieden voor de slacht. Maar dit heeft uiteraard wel grote consequenties voor de slachterijen, omdat ze het vlees niet meer als vers kunnen aanbieden. Dat zal ook z’n weerslag hebben op de vleeskuikenbedrijven, verwacht het schap.

Het productschap heeft subsidie aangevraagd in Brussel. Deze subsidie zou 50 procent van de waardevermindering van Se- en St-besmette vleeskuikens moeten opvangen. De overige 50 procent moet uit de sector zelf gefinancierd worden. De nulnorm geldt overigens voor al het pluimvee van het geslacht Gallus gallus, dus ook voor uitgelegde leghennen, vermeerderingsdieren en kalkoenen.
De Nederlandse pluimveesector is al tamelijk ver met het terugdringen van Se- en St-besmettingen op bedrijfsniveau. Ook aan het einde van de slachtlijn komt de nulnorm al aardig in zicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.