Home

Achtergrond 4 reacties

Nog veel aardappelen in de grond

De winterrisico’s nemen toe en de aardappeloogst is nog lang niet binnen. De achterstand is het grootste in het Zuidwesten, waar de moeilijkste percelen nog moeten worden gerooid.

In de rest van het land is het gros van de aardappelen inmiddels wel van het land.

De aardappeloogst in het Zuidwesten is nog maar net over de helft en wordt deze maand waarschijnlijk niet meer voltooid. Heero Gramsma, directeur bij coöperatie Nedato, schat dat 65 procent van de aardappelen is gerooid. Luc Remijn van DLV Plant denkt de helft. ”De risico’s nemen toe”, weet Gramsma. ”Er wordt flink regen voorspeld en op de moeilijkste percelen, met zware grond, zitten de aardappelen er nog in. Het wordt laat en het is koud.”
Remijn: ”De stress slaat toe bij telers. Dat is goed te begrijpen. De prijzen zijn redelijk goed, maar daar heb je niets aan als je geen poduct in de schuur hebt.” Aardappelen onder de 10 graden rooien wordt vanwege extra beschadigingen normaal gesproken afgeraden. Remijn en Gramsma begrijpen dat deze stelling nu aan de laars wordt gelapt. ”Zou ik ook doen”, zegt Remijn. ”Beter beschadigde dan geen aardappelen.” Of dat verstandig is, moet de tijd leren. Er moet wel een bruikbaar product overblijven.
De opbrengst is 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar, zegt Grams-ma. ”De vraag is zeker zo belangrijk. De hitte in Midden- en Oost-Europa leidt tot goede afzetmogelijkheden. De kwaliteit valt tot nu toe mee. Rooien in november lijkt onvermijdelijk.”
In de uienoogst heeft het Noorden juist een achterstand. Zeeland moet nog 5 tot 10 procent binnenhalen, Flevoland 10 tot 15 procent, Friesland 20 tot 30 procent en Groningen nog 30 tot 40 procent, aldus Gerard Buizer van De Groot en Slot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  het weer 5-10 dagen " met redelijk grote kans" voorspellen is een " vak" dat menig akkerboer en landbouwer in 't algemeen nog leren moet! De tijd dat er gekeken werd naar de laagvliegende zwaluwen-die er in oktober niet zijn- en naar de koeien met hun gat naar de wind, is voorbij. Big Brother is wathing us, net als de weersatelieten. Sinds jaren volg ikzelf mijn bedrijfsplanning op mede dankzij de sateliet van NOAA. google zelf maar eens, en je kan plaatsbepalend werken. Vooral dit najaar kwam die site me goed van pas. Hun weerbericht voor mij was: S N E L V O O R T D O E N, het wordt allen maar slechter, en zo is ook geschied: alles achter de plank, alles gezaaid EN de naaste kennisen OOK de hoogte gebracht van mijn jaren ervaring.
  Chance en slim zijn, gaat niet altijd samen, maar er kan aan gewerkt worden. Voor de boeren met nog produkt in 't veld,wachten zoals de duiven die niet kun gelost worden.... en volgend jaar een strakkere planning. Het weer wordt van langs hoe meer, onvoorspelbaar! Of een verzekering nemen en hopen dat het bij de betaling van de polis blijft. EN VOORAL, n o o i t meer contracteren, maar dit wist je toch al.

 • no-profile-image

  Han

  Voor betreffende boeren een ramp als de oogst niet binnen komt. misschie wordt de handel dit jaar wakker en ontdekken ze dat een poppige aardappel ook goed en voedzaam eten is. Zodat we volgend jaar met goede moed alle piepers, rond popperig en kleine groeischeuren als consumptie aan de man kunnen brengen. Heeft dit jaar met weinig zo niet te kort piepers een goede uitwerking naar de toekomst.

 • no-profile-image

  marcel

  Zetmeelaardappelen zijn geen aardappelen? Toch vreemd dat hier met geen woord over gerept wordt.

 • no-profile-image

  exact

  Han, dat zou mooi zijn, maar zal nooit werkelijkheid worden. Bij voldoende aanbod volgend jaar is het weer gewoon het oude liedje. We zijn niet georganiseerd genoeg om dit jaar te verkopen met de afspraak dat afnemers volgende jaren minder kritisch zullen zijn op de kwaliteit van de aardappels. Het is de werkelijkheid van alle dag en al zo oud als de aardappelhandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.