Home

Achtergrond

'Nog nooit zo kort sneeuw op Groenland'

In Groenland lag nog nooit zo kort sneeuw als afgelopen winter.

Onderzoekers van de Arctic Report Card hebben dat donderdag gemeld in hun jaarlijkse rapport. De sneeuwmetingen zijn in 1966 begonnen. Op en rond de Noordpool was het dit jaar opnieuw extreem warm, smolt er veel ijs en krompen de gletsjers ernstig. Alleen in 2008 en 2007 smolt er meer zeeijs dan in 2010. Ook de dikte van het ijs neemt ieder jaar meer af, zo staat in het rapport te lezen.

De onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen van het warmer worden van de Noordpool. "De arctische regio is een belangrijke factor voor het weer en klimaat in de rest van de wereld'', zegt Jane Loebsjenko, een van de onderzoekers. "Het gebied dient als een belangrijke voed- en broedplaats voor grote populaties vogels, zoogdieren en vissen wereldwijd.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.