Home

Achtergrond 434 x bekeken

'Nieuwe test bespaart op grondontsmetting'

Het Praktijkonderzoek plant en Omgeving (PPO-WUR) heeft een nieuwe test ontwikkeld die aantoont of aaltjes besmet zijn met het tabaksratelvirus of het arabismozaïekvirus.

Daardoor hoeven telers van bollen of vaste planten minder vaak grondontsmettingsmiddelen te gebruiken. Het PPO werkt aan de validatie van de test, zegt onderzoeker Maarten de Kock. "We testen hoe nauwkeurig de methode is. En we willen weten hoeveel procent van de aaltjes besmet zijn met het tabaksratelvirus (TRV) of het arabismozaïekvirus (ArMV)."

De Kock verwacht dat de test na 2011 beschikbaar komt. "Ons onderzoek loopt tot en met 2011. Maar voor volgend jaar hebben we de financiering door het ministerie van landbouw nog niet rond. Daar hangt het van af wanneer de test klaar is."

Volgens De Kock biedt de test voordelen. "Tot nu toe wordt grond onderzocht op aaltjes die TRV of ArMV verspreiden. Van nature zijn deze aaltjes onschadelijk voor bollen of vaste planten. Ze zijn pas schadelijk als ze besmet zijn met TRV of ArMV, omdat ze de virussen overdragen op gezonde planten. Bij aanwezigheid van de nematoden mag eens in de vijf jaar chemische grondontsmetting worden toegepast. Maar als de aaltjes vrij zijn is een grondontsmetting of andere maatregelen niet nodig."

De huidige methode maakt gebruik van vanggewassen, die worden onderzocht op TRV en ArMV. De Kock: "Het duurt weken voor de uitslag er is. Met de nieuwe test is dat binnen een paar dagen."

Volgens De Kock kan de test er toe leiden dat telers meer geschikte percelen kunnen vinden en minder vaak de grond chemisch moeten ontsmetten. "Als de test klaar is, is het aan de laboratoria die aaltjesonderzoek doen en de keuringsdiensten of ze de test gaan aanbieden aan de telers."

Of registreer je om te kunnen reageren.