Home

Achtergrond 300 x bekeken 1 reactie

Nieuwe samenwerking schappen

De Groep-Bierens, bestaande uit bestuurders van enkele productschappen, geeft een nieuwe aanzet tot een samenvoeging van productschapsdiensten.

Dit blijkt uit een notitie die volgende week wordt besproken door het Productschap Zuivel (PZ) en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). In de weken daarna wordt het stuk ook in de andere schappen besproken.

In 2009 waren de schappen dicht bij een akkoord over een gezamenlijke behuizing, maar mislukte het overleg doordat de voorzitters van de schappen het niet eens konden worden op welke plek het gezamenlijke kantoor moest komen. Het Productschap Akkerbouw (PA) wilde bundeling in zijn kantoor, maar de andere schappen vonden dat te slecht bereikbaar. Het PA wilde geen afstand doen van zijn kantoor.

Nu staan de PVE en het PA op zich weer positief tegenover samenwerking in één pand. Het PZ wil eerst helderheid over de medebewindstaken van de schappen voordat het toe is aan verder zaken doen met de andere schappen. Daarover wordt gesproken in de werkgroep-Giezeman. Die onderzoekt de overdracht van een beperkt aantal medebewindstaken van het ministerie naar de schappen. Het Productschap Tuinbouw (PT) wil niet met de andere schappen in één huis, al leek vertrekkend PT-voorzitter Joustra daar wel voor te voelen.

Opvallend aan het huidige initiatief van de Groep-Bierens is dat daarin de breedte van LTO Nederland ontbreekt. Geen enkele zuivelbestuurder zit erin, evenmin als een tuinbouwbestuurder. Ook vanuit het zuivel- en tuinbouwbedrijfsleven is er niemand in vertegenwoordigd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    doorwerker

    Gewoon affschaffen die hele parasietenbende! Opvreters zijn het!
    Was niet de VVD + PVV voor afschaffing??? Waar wachten ze dan nog op! Belofte maakt schuld.
    Weg ermee!

Of registreer je om te kunnen reageren.