Home

Achtergrond

Nieuwe methode voor opsporen latente phytophthora

Een Duits instituut heeft een methode ontwikkeld om in een perceel te bepalen of een aardappelplant besmet is met phytophthora.

Volgens het Institut für Photonische Technologien kan de teler met de methode de aardappelziekte beter bestrijden. Het IPHT heeft de methode gepresenteerd op de innovatiedagen in Rahmen die het Duitse ministerie van landbouw jaarlijks houdt. De nieuwe methode maakt het mogelijk om in het perceel te bepalen of een aardappelplant besmet is met phytophthora-sporen, ook als er geen zichtbare verschijnselen van de ziekte zijn.

Tot nu toe kan dat alleen in een gespecialiseerd laboratorium, zegt onderzoekster Sandra Julich van het IPHT. "Daar worden dure onderzoekstechnieken voor gebruikt. De nieuwe methode is simpeler en we kunnen nu vijf verschillende stammen van phytophthora onderscheiden in het perceel."

Daardoor kan de aardappelteler beter vaststellen of het zinvol is om een phytophthora-bestrijding uit te voeren en welk bestrijdingsmiddel moet worden ingezet. Volgens Julich berokkent phytophthora de aardappelsector wereldwijd een jaarlijkse schade van ruim 6 miljard dollar.

De opsporingsmethode is ook bruikbaar voor toepassing in aardbeien en bij de sierplant rododendron. Julich: "We willen het onderzoeksapparaat zo klein maken dat het in een koffer past. En we willen het systeem verder automatiseren. Ook willen we meer stammen phytophthora kunnen opsporen."

Of registreer je om te kunnen reageren.