Home

Achtergrond 279 x bekeken

Nieuwe methode grondontsmetting

Nieuwe analysemethodes kunnen uitwijzen of nematoden in de grond besmet zijn met het Tabaksratelvirus (TRV) of het Arabismozaïekvirus (ArMV).

Zo kunnen bloembollen en vaste planten zonder risico's virusvrij worden geteeld.

TRV en ArMV veroorzaken tijdens de teelt van bloembollen en vaste planten economische schade. De virussen worden verspreid door nematoden. Deze zijn op zich niet schadelijk voor planten, maar wel als ze besmet zijn met TRV en ArMV, omdat de nematoden het virus dan kunnen overdragen naar gezonde planten.

Toepassing van de analysemethode kan ertoe leiden dat telers van bloembollen en vaste planten minder grondontsmettingsmiddelen gebruiken en alleen als het nodig is dure teeltmaatregelen hoeven te nemen. PPO-WUR, Naktuinbouw en Bloembollenkeuringsdienst zijn betrokken bij de ontwikkeling van de methode en er is interactie met een telersnetwerk van vaste plantentelers.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.