Home

Achtergrond

Nieuw kabinet beëdigd

Het kabinet onder leiding van VVD-leider Mark Rutte is beëdigd.

Na de beëdiging van de nieuwe ministers door koningin Beatrix verscheen de ploeg van twaalf ministers van VVD- en CDA-huize met het staatshoofd op het bordes van Paleis Huis ten Bosch.

Mark Rutte is nu officieel de eerste liberale premier in 92 jaar en de eerste in de 62-jarige geschiedenis van de VVD. Ook uniek is dat Rutte leiding geeft aan een minderheidskabinet van twee partijen die samen de steun van 52 zetels hebben in de Tweede Kamer. Met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders is er een nipte parlementaire meerderheid van 76 zetels.

De bordesscène vond plaats nadat de ministers een voor een in het paleis de eed of belofte hadden afgelegd. Daarmee beloven ze trouw aan de grondwet en beloven ze hun ambt op een goede manier te zullen vervullen. Bewindslieden uit het oude kabinet hoefden niet opnieuw beëdigd te worden.

Donderdagochtend hadden de aanstaande ministers in het constituerend beraad de laatste afspraken bezegeld. Beoogd minister Jan Kees de Jager van Financiën constateerde na afloop tevreden dat hij als schatkistbewaarder geen geld was 'kwijtgeraakt'. Ook de nieuwe VVD-minister van Infrastructuur Melanie Schultz beaamde dat er geen ruimte was op financieel gebied.

Enthousiasme was er over de sfeer in de eerste gezamenlijke bijeenkomst en het leidinggeven van Mark Rutte. ,,Rutte was goed, is goed en blijft goed'', zei CDA'er Maxime Verhagen (Economische Zaken). ,,Ik ben al jaren lid van de fanclub van Mark Rutte. Het is een prettig man met grote capaciteiten en die zal hij laten zien'', zei VVD'er Henk Kamp (Sociale Zaken).

Donderdagmiddag geeft Rutte zijn eerste persconferentie als premier. Vrijdag is de eerste ministerraad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.