Home

Achtergrond

'Niet alle gemeenten klaar voor omgevingsvergunning'

Een op de vijf gemeenten kan nog niet werken volgens de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Ambtenaren hebben nog te weinig kennis van de wet en veel gemeenten beschikken nog niet over een handhavingsplan. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Telengy onder 79 van de 430 Nederlandse gemeenten. Telengy is een bureau dat vooral lokale overheden en andere overheidsorganisaties bijstaat.

De Wabo, die 1 oktober van kracht werd, bundelt 26 bestaande vergunningen op het vlak van bouwen, milieu, natuur en water in één omgevingsvergunning. Deze kan nu in één keer digitaal worden aangevraagd. Volgens de overheid levert deze bundeling een kostenbesparing voor het bedrijfsleven op van ruim 130 miljoen euro. De doorlooptijd van een eenvoudige vergunning zou nu acht weken bedragen. Aan de ene omgevingsvergunning is meer dan vijf jaar gewerkt; de invoering werd meerdere keren uitgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.