Home

Achtergrond 160 x bekeken

Negen van tien Nederlanders zijn gelukkig

Negen van de tien Nederlanders van twintig jaar en ouder waren vorig jaar gelukkig of tevreden met hun leven.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Volgens onderzoeker Jan Latten zijn deze gelukscijfers al jarenlang redelijk constant. "Het gaat om persoonlijk geluk", legt hij uit. "De vraag is dus niet of mensen ook tevreden zijn met de samenleving."

Het aandeel gelukkige en tevreden mensen onder degenen die net gescheiden zijn of een partner hebben verloren, is fors lager dan gemiddeld. Van hen zeggen slechts zeven van de tien gelukkig of tevreden te zijn. Na vijf jaar blijkt de pijn echter gesleten te zijn en committeert deze groep zich weer aan de cijfers van niet net-gescheiden of verweduwden mensen. Vrouwen hebben daar overigens gemiddeld meer tijd voor nodig dan mannen.

Mensen die net getrouwd zijn, zijn juist gelukkiger met hun leven dan de gemiddelde Nederlander. Het aantal gelukkigen in deze groep ligt op 95 procent. Na het eerste jaar huwelijk zakt het geluksgevoel van de pasgetrouwden terug naar gemiddeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.