Home

Achtergrond

'Nederlandse link met Bende van Nijvel'

Mogelijk hebben Nederlanders te maken met de Bende van Nijvel, die tussen 1982 en 1985 een aantal bloedige aanslagen pleegde in België. Dat meldt de krant De Morgen zaterdag, op basis van documenten die de krant heeft ingezien.

Drie Nederlandse mannen zouden plotseling zijn opgedoken in de omgeving van Aalst, voorafgaand aan de aanslag op de Delhaize-supermarkt in die plaats in 1985. Kort na het drama verdwenen ze weer. Getuigen zouden een Mercedes met een ,,geel-zwart'' kenteken in de buurt van de Delhaize gezien hebben. Het spoor is volgens De Morgen nooit onderzocht.

De drie mannen woonden tevens in de buurt van de familie Van der Steen. Dat gezin werd op 9 november 1985 op de parkeerplaats van de Delhaize in Aalst doodgeschoten. Allleen de 9-jarige zoon David overleefde het drama. Volgens De Morgen zou dit erop kunnen duiden dat de bende de slachtoffers niet zomaar lukraak uitzocht. Zoon David, die recent een boek publiceerde over de zaak, heeft altijd al gedacht dat de bende het op zijn familie voorzien had.

Door de aanslagen van de Bende van Nijvel kwamen in totaal 28 mensen om en raakten zeker twintig mensen gewond. Wie de bendeleden waren en welk motief hen dreef, is nooit achterhaald. Volgens complottheorieën zouden ze politieke bedoelingen hebben gehad en bescherming hebben genoten van hogerhand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.