Home

Achtergrond 260 x bekeken

Nederlandse Rus krijgt Nobelprijs Natuurkunde

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar de Nijmeegse hoogleraar Andre Geim en zijn collega Konstantin Novoselov, die in Nijmegen is gepromoveerd.

De twee wetenschappers ontvangen de hoogste wetenschappelijke onderscheiding voor hun onderzoek naar grafeen, een revolutionair materiaal dat onder meer toepassing zal kunnen vinden in de halfgeleiderindustrie.

Geim (51) is geboren in Rusland, woont in Groot-Brittannië, maar heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Manchester en daarnaast bijzonder hoogleraar Innovatieve Materialen en Nanowetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook heeft hij sinds vorig jaar een eredoctoraat aan de TU Delft. Zijn onderzoekspartner Novoselov (36) heeft een Russisch en een Brits paspoort.

De onderzoekers slaagden er zes jaar geleden in om, slechts gewapend met een stukje doodgewoon plakband, een laagje koolstof van één atoom dik af te pellen van een blokje grafiet. Het materiaal dat zij op die manier verkregen, is sterker dan diamant en biedt een uitstekend uitgangspunt voor onder meer de ontwikkeling van zeer dunne en efficiënte elektronica. Het kan in de toekomst mogelijk silicium vervangen als grondstof voor computerchips.

Voor Geim komt de Nobelprijs als een grote verrassing, hoewel hij moest erkennen dat grafeen al enkele jaren wordt genoemd als een mogelijke winnaar. "Maar persoonlijk had ik niet verwacht dat ik de prijs zou krijgen. Ik heb vannacht heerlijk geslapen omdat ik niet verwachtte dat ik zou winnen.'' De wetenschapper sprak van "een geweldige eer.''

Collega's van het tweetal spraken van een terechte keuze van het Nobelprijscomité. "Zij zijn als geen ander in staat een goed idee te vertalen en met eenvoudige middelen een prachtig onderzoeksresultaat te bewerkstelligen'', zei onderzoeker Jan Kees Maan, oud-collega van Geim en promotor van Novoselov. "Geim en Novoselov zijn uitzonderlijk creatieve onderzoekers en hun werk aan grafeen is daarvan de beste illustratie'', stelde nanowetenschapper Lieven Vandersypen.

De Radboud Universiteit is "meer dan trots'' op Geim en Novoselov. "Iedereen loopt hier met een glimlach rond'', zei een woordvoerder van het universiteitsbestuur. Ook de Universiteit van Manchester is zeer verguld met de erkenning voor het werk van het duo. "Dit is een geweldig voorbeeld van een fundamentele ontdekking, gevoed door wetenschappelijke nieuwsgierigheid, met grote praktische, sociale en economische voordelen voor de samenleving'', zei bestuurder Nancy Rothwell.

,,Een absolute opsteker voor de Nederlandse wetenschap’’, zei voorzitter Jos Engelen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). "Het laat zien dat de Nederlandse infrastructuur er een is waar topmensen in de wetenschap door kunnen stromen naar een Nobelprijs." Ook demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) liet in een reactie weten "heel trots'' te zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.